Aktuelno iz SPC 26.09.2024 | 14:45

PATRIJARH PORFIRIJE OSVEŠTAO NOVI DOM ZA SAMOHRANOG OCA I NJEGOVU DECU: Srpska pravoslavna crkva Ilićima darivala krov nad glavom

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
PATRIJARH PORFIRIJE OSVEŠTAO NOVI DOM ZA SAMOHRANOG OCA I NJEGOVU DECU: Srpska pravoslavna crkva Ilićima darivala krov nad glavom
Foto: SPC

Ovaj plemeniti gest simbolizuje snagu zajedništva i ljubavi u teškim vremenima.

U beogradskom naselju Ripanj, pod blagoslovom i prisustvom visokih crkvenih zvaničnika, osvećena je nova kuća za porodicu Iličić. Ova emotivna svečanost okupila je mnoge vernike, a posebno je blagoslovila srpskog patrijarha Porfirija koji je osveštao dom samohranog oca Milorada i njegovih petoro dece.

Izgradnja novog doma ostvarena je zahvaljujući nesebičnoj podršci Verskog dobrotvornog starateljstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, koje je obezbedilo materijal i sve potrebne resurse za ovaj plemeniti projekat. Ova gesta ljubavi i solidarnosti duboko je dotakla sve prisutne, posebno samu porodicu Iličić, koja je sa radošću dočekala ovaj važan trenutak u svojim životima.

Foto: SPC
 

Patrijarh Porfirije je prilikom osvećenja istakao duboku duhovnu simboliku koja se krije u ovom činu.

- Blagodarni smo Bogu što nam je dao priliku da prizovemo blagodat Duha Svetog na ovaj dom, moleći se da on uvek bude mesto sabiranja, da bude saborište - poručio je patrijarh Porfirije, podsećajući sve da čovek nije samo biće koje živi o hlebu, već i duhovno biće pozvano na delovanje u skladu sa voljom Božjom.

Ova mudra reč patrijarha upućena je Miloradu i njegovoj deci, koja su s oduševljenjem slušala o važnosti zajedništva i ljubavi unutar doma.

- Kuća blagoslovena treba da bude sabor, mesto saborovanja u kojem je najvažnije negovati međusobne odnose, jer dom je Crkva u malom - dodao je poglavas SPC, naglašavajući da je svaki član porodice dar Božji, pozivajući ih da se vežbaju u ljubavi prema bližnjem.

Emocije su preplavile okupljene kada je patrijarh poručio:

- Samo svako za sebe zna kako je iznutra izgrađen, da li ima istinski mir i osećaj blagodarnosti prema Bogu. Primarno je da se trudimo da budemo bolji, a to ne možemo sami, bez pomoći Božje i jedni bez drugih.

Ovaj događaj nije bio samo simbol povratka porodice na pravi put, već i potvrda snage zajedništva i ljubavi koja se ne može meriti materijalnim vrednostima. Na kraju svečanosti, patrijarh je zaželeo porodici Iličić da često dolaze u ovaj predivni kraj, koji nudi ne samo lepotu prirode, već i priliku za duhovno pročišćenje i mir.

- Živeli mnogo godina! - poručio je patrijarh, ostavljajući za sobom osećaj nade, radosti i čvrste vere da zajednica može biti jača uz Božiju pomoć i međusobnu podršku. Ova priča o porodici Iličić postaje svetionik za sve nas, podsećajući nas na snagu ljubavi i solidarnosti koje mogu promeniti živote i obezbediti krov nad glavom onima kojima je najpotrebnije.