Aktuelno iz SPC 09.10.2024 | 12:40

SEĆANJE NA ČUDO BOGORODICE I SPAS SRPSKOG NARODA: Svečano proslavljen praznik čudesnog javljanja Majke Božje i Dan Zaječara

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
SEĆANJE NA ČUDO BOGORODICE I SPAS SRPSKOG NARODA: Svečano proslavljen praznik čudesnog javljanja Majke Božje i Dan Zaječara
Foto: Eparhija timočka

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice, Zaječarci su se okupili da proslave Dan grada, prisetivši se čudesnog javljanja Majke Božje koje je u vreme Drugog svetskog rata spasilo živote tadašnjih stanovnika ovog grada.

Na duhovni praznik 6. oktobra 2024. godine, sabrao se verni narod u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice kako bi molitveno proslavio čudesno javljanje Majke Božje i obeležio Dan grada. Okupljeni su prinosili molitve, podsećajući se na trenutke kada je lik Presvete Bogorodice pružio utehu Zaječarcima usred ratnih stradanja, darujući gradu zaštitu i spas od uništenja.

Foto: Eparhija timočka
Liturgija u u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice 

Proslava je počela svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio vladika timočki Ilarion, uz sasluženje sveštenstva Eparhije timočke. Sabranje je bilo ispunjeno molitvenim duhom, a lepota bogosluženja uveličana je pojanjima hora Sabornog hrama. U ime Gradske uprave, slavske darove je prineo pomoćnik gradonačelnika Milan Stanković, prenoseći blagoslove i radost ovoga dana. Sledeće godine, tu čast će preuzeti Milan Savić.

Posle liturgije, uz molitveno prisustvo vernika, litija je prošla ulicama Zaječara, predvođena vladikom timočkim, do Bogorodičine kuće – mesta čudesnog javljanja. Tamo je pročitan kanon Presvetoj Bogorodici, a srca prisutnih bila su ispunjena zahvalnošću i verom u Njeno moćno zastupništvo.

Foto: Eparhija timočka
Liturgija u u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice služio je vladika timočki Ilarion, uz sasluženje više sveštenoslužitelja
 

Proslava je nastavljena u Narodnom pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“, gde je održana svečana akademija povodom Dana grada. Gradonačelnik Boško Ničić uručio je vladici timočkom Ilarionu Oktobarsku nagradu, koju je primio u ime Eparhije timočke, kao priznanje za izuzetan doprinos duhovnosti i očuvanju pravoslavlja.

Ove godine, nagrada je imala poseban značaj jer se poklopila sa velikim jubilejom – 190 godina postojanja Eparhije timočke. Vladika Ilarion, primajući ovo visoko priznanje, izrazio je zahvalnost i najavio da će sav novčani deo nagrade biti uložen u popravku sata na Sabornom hramu, čime će se dodatno istaknuti simbolika povezanosti vremena, vere i trajanja pravoslavlja u ovom kraju.

Foto: Eparhija timočka
Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić uručio je vladici timočkom Ilarionu Oktobarsku nagradu

Trodnevno slavlje čudesnog javljanja Majke Božje nastavilo se i narednih dana. Na svetoj arhijerejskoj liturgiji u Bogorodičinoj kući, 7. oktobra, vladika Ilarion je sa sabranim sveštenstvom i vernim narodom podneo molitve za dalje zastupništvo Presvete Bogorodice. Njena molitvena zaštita, koja vekovima počiva nad gradom i njegovim ljudima, ovaploćena je u ovom svetom mestu.

Praznična atmosfera obogaćena je i promocijom knjige „Sveti Lekari” arhimandrita Vasilija Kostića, održanom u Gostoprimnici u večernjim satima, koja je pružila priliku vernicima da dublje zaronu u duhovne teme i prodube svoju veru.

Sećanje na čudesno javljanje Presvete Bogorodice ostaje duboko urezano u srcima Zaječaraca, kao podsetnik na snagu molitve, vere i Njene nebeske zaštite, koja nikada ne prestaje da vodi verne ka Hristu Spasitelju.