Aktuelno iz SPC 08.10.2024 | 20:20

SVETLOST I RADOST U SVETINJI IZ DOBA NEMANJIĆA: Veličanstvena proslava ktitorske slave Manastira Davidovica

Autor: Saša Tošić
SVETLOST I RADOST U SVETINJI IZ DOBA NEMANJIĆA: Veličanstvena proslava ktitorske slave Manastira Davidovica
Foto: Eparhija mileševska

Na dan kada se Nebo i Zemlja sjedinjuju u molitvi, arhiepiskop i mitropolit mileševski Atanasije služio je arhijerejsku liturgiju u ovoj svetinji pored Brodareva.

U drevnom Manastiru Davidovica kod Brodareva, obeležena je ktitorska slava Prepodobnog monaha Davida, osnivača ove svetinje. Na dan kada se Nebo i Zemlja sjedinjuju u molitvi, arhiepiskop i mitropolit mileševski Atanasije služio je arhijerejsku liturgiju u ovoj svetinji iz doba Nemanjića. Ovaj događaj okupio je brojne monahe, monahinje i vernike, svedočeći o živoj veri koja vekovima pulsira u ovom svetom mestu, obnovljenom nakon vekova pustošenja.

Manastirska crkva, koju je oko 1281. godine izgradio župan Dmitar Nemanjić, posvećena je prazniku Bogojavljenja. Manastir je krajem 17. veka razoren i napušten, te se nalazio u ruševinama sve do 1998. godine, kada je obnovljena manastirska crkva. Prema narodnom predanju, ovde su sahranjeni Jug Bogdan i njegovih devet Jugovića.

Foto: Eparhija mileševska
Vladika Atanasije lomi slavski kolač

Ktitorska slava ove svetinje okupila je brojne monahe, monahinje i vernike, svedočeći o živoj veri koja vekovima pulsira u ovom svetom mestu, obnovljenom nakon vekova pustošenja.

Monasi iz manastira Podmaine kod Budve svojim anđeoskim pojanjem ispunili su svetinju, dok je nastojatelj manastira, arhimandrit Nektarije, zajedno sa prijateljima manastira, pripremio slavski kolač i darove, koji su, nakon zaamvone molitve, osveštani i podeljeni vernicima.

Foto: Eparhija mileševska
Manastirska crkva posvećena je prazniku Bogojavljenja

U pastirskoj besedi, mitropolit Atanasije s ljubavlju je čestitao slavu prisutnima, ističući duhovni značaj ovog svetog mesta:

- Danas se raduju nebesa, a naročito služitelji Božiji koji su se ranije podvizavali u ovoj svetoj obitelji. Raduju se što su u ovako velikom broju posećeni. Ova njihova sveta obitelj naseljena je danas velikim brojem monaških podvižnika i velikim brojem vernih.

Govoreći o jedinstvu Crkve, vladika je podsetio na važnost duhovnog nasleđa koje su ostavili sveti predvodnici vere, poput ktitora manastira, monaha Davida.

- Crkva Hristova je jedna, i jedan je crkveni krvotok. Svi su ovi prostori jedna celina. Blagodarimo Bogu i blagodarimo ktitoru ovoga manastira, monahu Davidu, što nam je dao ovo duhovno uporište.

Foto: Eparhija mileševska
Vladika Atanasije pričešćuje najmlađe vernike

Mitropolit je takođe podsetio vernike na pouke Svetog Sergija Radonješkog, koji se molitveno proslavlja istog dana, naglašavajući važnost unutrašnje čistoće i ljubavi:

- Pri kraju svog života, Sveti Sergije je svojoj bratiji rekao: Braćo, pazite na sebe. Pre svega imajte čistotu duše i ljubav nelicemernu.

Nakon liturgije, svi prisutni su se okupili za trpezom ljubavi, koju su sa radošću priredili bratstvo i prijatelji manastira. Na molbu vladike Atanasija, arhimandrit Rafailo je održao duhovno predavanje, dodatno osvetlivši značaj molitve i zajedništva u Hristu, čineći ovaj praznični dan u manastiru Davidovica istinskim izvorom blagodati za sve okupljene.

Manastir Davidovica, kao simbol duhovne postojanosti kroz vekove, ponovo postaje mesto okupljanja vernih, dajući snagu i nadu novim pokolenjima, pod svetlim okriljem svetitelja i duhovnih predvodnika.