Crkve i manastiri 09.10.2024 | 15:43

KADA JE SVETI SAVA DOŠAO, ŽEZLO JE PALO I SEDAM VEKOVA STARO PRORAČANSTVO SE OSTVARILO: Kako su na Svetu goru stigle tri najvažnije pravoslavne relikvije

Autor: M.M.
KADA JE SVETI SAVA DOŠAO, ŽEZLO JE PALO I SEDAM VEKOVA STARO PRORAČANSTVO SE OSTVARILO: Kako su na Svetu goru stigle tri najvažnije pravoslavne relikvije
Wikipedia, Printscreen Manastir Svetog Save Osvećenog

Kada je Sveti Sava Nemanjić došao do kivota da se pokloni moštima onoga ko mu je bio duhovni uzor, igumanski štap Svetog Save Osvećenog je pao. I to se za tri dana desilo tri puta. To monasima nije bilo ništa čudno dok ikona Majke Božije Mlekopitateljice nije sišla sa trona i krenula mu u susret.

Sveti Sava je jedna od najznačajnih ličnosti u istoriji Srbije i Srpske pravoslavne crkve, ali malo se zna da je njegov dolazak još u 6. veku, u Jerusalimu, najavio na samrti Sveti Sava Osvećeni.

Wikipedia
Manastir Svetog Save Osvećenog

Naime, on je ležeći na samrtnoj postelji i potpuno spreman da svoju dušu preda Gospodu, oko sebe okupio monahe i tražio im da ispune njegovo zaveštanje, a to je da njegov igumanski štap – žezlo (paterica) i ikonu Majke Božije Mlekokopitateljicu predaju "budućem princu sa Zapada koji bude nosio njegovo ime i koji će, kao poklonik, doći u manastir".

Facebook/Свети Јован Претеча
Igumanski štap Svetog Save Osvećenog

"Oci i braćo, dođite oko odra moga, Gospod moj, kom sam služio celog svog života, objavljuje kraj mog zemnog života, a vama zaveštavam da sinu kraljevskoga roda koji nosi moje ime, a doći će sa dalekog zapada, predate sledeće darove. Moj igumanski štap – žezlo i ikonu Majke Božije Mlekopitateljicu" - rekao je neposredno pre smrti Sveti Sava Osvećeni.

Vekovi su prolazili, proračanstvo i zaveštanje ovog sveca su se prenosili sa kolena na kolena sve dok 1217. godine u lavru Svetoga Save Osvećenog nije kročio upravo Sveti Sava Nemanjić.

Printscreen
Ikona Bogorodice Mlekopitateljice

Kada je Sveti Sava Nemanjić došao do kivota da se pokloni moštima onoga ko mu je bio i veliki uzor u monaškom životu, igumanski štap - žezlo Svetog Save Osvećenog je pao. I to se za tri dana desilo tri puta. To monasima nije bilo ništa čudno sve dok ikona Majke Božije Mlekopitateljice nije sišla sa trona i krenula u susret Svetom Savi Nemanjiću.

Tada su su već monasi uplašili, pitali za savet starije i - bilo jasno da se proračanstvo ostvaruje. Onda su monasi prišli Svetom Savi, upoznali ga sa zaveštanjem i predali svete poklone. Sveti Sava je dobio igumanski štap – žezlo i ikonu Majke Božije Mlekopitateljice, ali i ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice, koja je pripadala Svetom Jovanu Damaskinu. Naime, on je u VIII veku došao u lavru, a kada je čuo za proračanstvo, ovu ikonu je ostavio na poklon "budućem princu sa Zapada".

Inače, pravoslavni manastir Svetog Save Osvećenog najznačajniji je manastir Judejske pustinje. Nalazi se u srcu pustinje između Vitlejema i Mrtvog mora. Podignut je na strmoj zapadnoj strani Kedronske doline.

Na povratku iz Palestine u Srbiju, Sveti Sava je najpre posetio Svetu Goru Atonsku, svoj manastir Hilandar i monasima tamo poklonio ovu ikonu Bogorodice Mlekopitateljice. Interesantno je da je Sveti Sava tom prilikom Mlekopitateljicu postavio sa desne strane Carskih dveri, na mesto gde uvek stoji ikona Hrista Svedržitelja, a ne sa leve strane gde je uobičajno mesto za ikonu Bogorodice.

Ipak, u čast sećanja na ovaj događaj, i danas na Hilandaru ove dve ikone stoje na zamenjenim mestima. Drugi ikonu - Presvete Bogorodice Trojeručice - nosio je sa sobom, ona je pratila Nemanjiće, a sticajem okolnosti i ona je završila u Hilandaru i to pod neverovatnim okolnostima. Naime, ona je u jednom trenutku završila u Studenici, Kada su turski osvajači zapretili Studenici, monasi su, u očaju, postavili ikonu na samar magarca i pustili ga da ide kuda ga vodi Božja volja.

Magarac je prešao Srbiju i Makedoniju i došao na Svetu goru, gde se zaustavio kod Manastira Hilandara. U tom trenutku, magarac je izdahnuo, a ikona je postala zaštitnica Hilandara.

igumanski štap Svetog Save Osvećenog nalazi se u karejskoj keliju Preobraženja, koja je pod patronatom Hilandara, koju do danas svi zovu "Paterica".