Duhovna riznica 04.10.2024 | 15:50

DRAMATIČNO SVEDOČENJE SVEŠTENIKA IZ BEJRUTA: „Bombe padaju na glave ljudi, nema skloništa“

Izvor: ERTNews
Autor: Saša Tošić
DRAMATIČNO SVEDOČENJE SVEŠTENIKA IZ BEJRUTA: „Bombe padaju na glave ljudi, nema skloništa“
Credit: Ibrahim AMRO / AFP / Profimedia, printscreen/ept news

Libanski narod se suočava sa neprestanim bombardovanjem i gubitkom sigurnosti, dok otac Justin iz Crkve Svetog Đorđa u prestonici Libana, opisuje bezizlaznost situacije i apeluje na molitvu za mir.

Vernici svih religija širom sveta uznemireni su i zabrinuti zbog sve veće eskalacije sukoba na Bliskom istoku. Iz dana u dan, slike razaranja i patnje probijaju se do srca svakog čoveka koji u tišini i molitvi traži Božiju milost i zaštitu. Usred ovih nemira, posebno težak i bolan vapaj dolazi iz Libana, zemlje u kojoj se vekovima unazad ukrštaju duhovni putevi istoka i zapada.

Iz Crkve Svetog Đorđa u Bejrutu, sveštenik Justin, nosilac hrišćanskog mira i utehe, svedoči o užasima koji svakodnevno pogađaju njegov narod.

- Mi smo veoma daleko od borbi koje se vode na jugu, ali avioni dolaze i udaraju nas. Vrlo snažno i veoma nepravedno - rekao je otac Justin u razgovoru za "ERTNews", opisujući strašnu situaciju u kojoj se nalaze. Njegove reči nose težinu mnogih duša koje, u strahu za svoje živote, nalaze utehu samo u Crkvi i molitvi.

Credit: Ibrahim AMRO / AFP / Profimedia
Požar u oštećenoj zgradi na mestu noćnih izraelskih vazdušnih napada na kvart Čija u južnom predgrađu Bejruta 

Svake večeri, kako je istakao, održavaju bdenija – molitveno straženje koje okuplja vernike u molitvi i nadi.

- Tako narod provodi noći. Bombardovanje se neprestano dešava i to nepravedno, jer pogađaju mnoge kuće. Imamo mnogo žrtava, mnogi su izgubili i duše i domove unutar Bejruta - kaže otac Justin zabrinutim glasom, osvetljavajući duboku patnju naroda koji, iako daleko od epicentra borbi, svakodnevno doživljava razaranja.

- Ne zaslužujemo ovo - bolno ističe otac Justin. Bombe padaju na glave nedužnih ljudi, a Bejrut više nema skloništa. Crkva, iako stalno otvorena, ne može pružiti zaštitu od nepravde koja dolazi s neba.

- Nema skloništa sada kada bombe padaju na glave ljudi - govori otac Justin, osvetljavajući bolnu stvarnost u kojoj se pravoslavna zajednica Bejruta našla. Uprkos ovim nedaćama, otac Justin ostaje uz svoj narod.

printscreen/ept news
Otac Justin, sveštenik Crkve Svetog Đorđa u Bejrutu

- Bio sam pre neki dan u Grčkoj, sada sam se vratio jer je pravo vreme da budemo blizu svog stada. Narod je u strahu – nema nijedno mesto koje je bezbedno, jer gde god da odeš, avion može doći i da te pogodi - kaže otac Justin, svedočeći o bezizlaznosti u kojoj se našao narod Bejruta, ostavljen bez mogućnosti da pobegne ili da se zaštiti.

Liban nosi u sebi tragove svetlosti Hristovog učenja, a hrišćani su, kako ističe sveštenik Justin, do sada živeli slobodno u ovoj zemlji. Ipak, poslednji udarci neprijatelja nisu poštedeli ni mesta koja bi trebalo da budu utočišta, poput bolnice „Sveta Tereza“, koju su nedavno bombardovali.

I dok avioni nastavljaju da šire strah i razaranje, Crkva Svetog Đorđa ostaje svetionik nade i vere u Bejrutu, mesto gde se uzdižu molitve za prestanak bola i povratak mira.

Crkve i manastiri 17:13 | 30.09.2024

PRAVOSLAVNA CRKVA U PRAGU PROGLAŠENA ZA KOMUNALNI PROBLEM! Zašto i kome smeta hram čiji je ktitor bio i kralj Aleksandar, u čijoj kripti su i kosti 130 srpskih vojnika

Gradska vlast Praga tražila je od sveštenstva da im sutra vrati ključeve ove crkve, koju su 1924. godine podigli ruski emigranti, izbegli posle Oktobarske revolucije, uz pomoć kralja Aleksandra I i koja je sve do 1947. godine bila pod jurisdikcijom SPC, kako bi je navodno "renovirali", ali u svom dopisu nisu naveli ni rok početka niti završetka radova.