Aktuelno iz SPC 04.10.2024 | 10:00

"UVOD U POSLEDNJE DANE": Šta su svetogorski starci prorokovali o ratu koji besni na Bliskom istoku, i šta pravoslavce jedino može spasiti

Autor: M.M.
"UVOD U POSLEDNJE DANE": Šta su svetogorski starci prorokovali o ratu koji besni na Bliskom istoku, i šta pravoslavce jedino može spasiti
Foto: SPC wikipedia CPC Sveti starac Josif Isihasta

Proročanstva tri najveća pravoslavna oca, kada je u pitanju rat na Bliskom Istoku, se često povezuju sa konceptom "Poslednjih vremena“, koji se odnosi na situacije krize i duhovnog preporoda.

Dok besni rat na Bliskom istoku, ponovo se oživljavaju i proročanstva pravoslavnih otaca, posebno u vezi sa sukobim Izraela i Irana koji je poslednjih dana, zbog brutalnosti, naročito aktuelan i zabrinjava verujući narod širom sveta.

Trebalo bi naglasiti da ova proračanstva ne potiču i nemaju utemeljenje u paganizmu i sujeverju, i ne potiču od vidovnjaka kojih je svet sada prepun, već od važnih ličnosti pravoslavnog hrišćanstva koje su bile duhovno uticajne i predviđale istorijski razvoj na osnovu svojih teoloških verovanja i iskustava.
 

Foto: SPC wikipedia CPC
Starac Epifanije

Mnogi starci, kao što su Sveti Pajsije, Starac Epifanije i Sveti starac Josif Isihasta, iznosili su mišljenja i proročanstva o sukobima na Bliskom istoku. Ova proročanstva se često povezuju sa konceptom "Poslednjih vremena“, koji se odnosi na situacije krize i duhovnog preporoda. Sveti Pajsije je, na primer, rekao da razvoj događaja na Bliskom istoku može biti uvod u poslednje dane i da molitve vernika mogu uticati na situaciju.

Značaj Izraela

Neki starešine vide Izrael kao centar teoloških i proročkih događaja. Očuvanje Jerusalima i prisustvo izraelskog naroda u regionu povezani su sa ispunjenjem proročanstava Svete Biblije. Važne su Starešine koje govore o povratku Izrailja u njegovu zemlju, kao što su prorekli proroci Starog Zaveta.

Uticaj Irana

Iran, s druge strane, mnogi starešine vide kao faktor poremećaja i otpadništva.

Foto: SPC wikipedia CPC
Sveti Pajsije

Starac Pajsije i drugi govore o svojoj zabrinutosti zbog islamskog uticaja i mogućnosti da Iran izazove nemire u regionu.

Mnogi upozoravaju na opasnost od mogućeg vojnog sukoba, koji bi mogao imati ozbiljne posledice po region i svetski mir.

Duhovno stanje i molitva

Ova proročanstva se ne odnose samo na strateški i politički razvoj, već i na duhovno stanje ljudi. Starci ističu da su ove krize prilika za vernike da traže svoj duhovni preporod. Oni pozivaju ljude da se mole za mir i vrate se svojoj veri, verujući da molitva može imati značajan uticaj na razvoj događaja.

Foto: SPC wikipedia CPC
Sveti starac Josif Isihasta
Jedinstvo pravoslavlja

Za jedinstvo pravoslavlja vezuje se i situacija na Bliskom istoku. Starci ističu potrebu saradnje i solidarnosti među pravoslavnim narodima. Ovo jedinstvo je ključno za rešavanje izazova koji proizilaze iz sukoba i verskih sukoba.