Katoličanstvo 08.10.2024 | 16:30

KAKVA JE VEZA IZMEĐU MAKRONA I UČESTALIH NEOBJAŠNJIVIH POŽARA U CRKVAMA? Zagonetni vatreni put se nastavlja

Izvor: Vima Orthodoxias
Autor: Saša Tošić
KAKVA JE VEZA IZMEĐU MAKRONA I UČESTALIH NEOBJAŠNJIVIH POŽARA U CRKVAMA? Zagonetni vatreni put se nastavlja
Credit: HOUPLINE / Sipa Press / Profimedia/YOAN VALAT- POOL / Sipa Press/ Profimedia

Od iznenadnog plamena koji je zahvatio Notr Dam 2019. godine do nedavnog uništenja crkve u Kvebeku, nameće se pitanje misterioznih nesreća koje pogađaju hrišćanske crkve širom Francuske i Kanade i koja je povezanost između tih incidenata, političkih figura i duhovnih pitanja koja ostavljaju vernike u strahu.

U poslednjim godinama, svet je svedok neobjašnjivih požara koji zahvataju crkve i svetilišta, ostavljajući za sobom pepeo i strah. Ove tragične pojave nisu samo gubitak materijalne baštine, već i duboko duhovno pitanje koje zahteva našu pažnju i molitvu.

Credit: KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia
Notr Dam u plamenu 2019. godine

Sve je počelo ubrzo nakon što je Emanuel Makron preuzeo vlast u Francuskoj, kako navodi grčki sajt “Vima Orthodoxias”, kada je katedrala Notr Dam, simbol vere i kulture, iznenada izgorela. Mnogi stručnjaci za crkvena pitanja složili su se da su šanse za ovakvu nesreću bile gotovo nikakve, s obzirom na to da su vekovima stari trupci koji su korišćeni u izgradnji krova te čuvene crkve poznato teško zapaljivi. Pitanje koje se nameće jeste: kako je to moguće? Postoji mnogo teorija, ali ljudska intervencija deluje kao jedini uverljiv odgovor na ovu mračnu misteriju.

Od tog događaja, svet se suočava sa sve učestalijim slučajevima neobjašnjivih požara u crkvama širom Francuske. U poslednjih nekoliko meseci, u oblasti Poatje uništene su najmanje četiri crkve, a među njima je i istorijska Crkva Svetog Hilara, koja je, poput Notr Dama, bila proglašena za spomenik kulturnog nasleđa od strane Uneska. Ove crkve nisu samo građevine; one su mesta okupljanja vernika, duhovne oaze koje su se prenosile kroz vekove.

Credit: Philippe LOPEZ / AFP / Profimedia
Jeziva slika Notr dama pose požara

Sličan fenomen primećen je i u Kanadi, gde je više od stotinu crkava spaljeno u neobjašnjivim okolnostima. Nedavno je i emblematski hram Notr Dam-des-Sept-Allegresse u Kebeku postao žrtva ovog zastrašujućeg trenda. Zanimljivo je primetiti da su mnogi od ovih požara izbili neposredno nakon poseta visoko rangiranih političara, čime se stvara osećaj nelagode i straha među vernicima.

Još jedna zabrinjavajuća podudarnost jeste da se većina ovih požara dešava u crkvama posvećenim Bogorodici, dok su džamije i sinagoge izuzete od sličnih napada. Ova selektivnost dodatno produbljuje osećaj ranjivosti i straha među hrišćanskom zajednicom.

U najtežim slučajevima, uništene crkve pretvaraju se u hotele, barove ili Airbnb stanove, što dodatno ukazuje na degradaciju svetih mesta. U Notr Damu, pokušaji obnove menjaju karakteristike hrama, dok nova crkvena oprema podseća na nameštaj iz masonskih loža, ostavljajući vernike sa osećajem gubitka identiteta i duhovne praznine.

tiktok/printscreen/canamnetwork
Poslednji primer nestajanja svetinje u plamenu je nedavni požar u emblematsko hramu Notr Dam-des-Sept-Allegresse u Kebeku

Ove pojave ne predstavljaju samo materijalnu štetu; one su sistematsko uništavanje hrišćanske baštine i tradicije, koje je vekovima jačalo kroz molitve i zajedničke rituale. Hramovi su mesta gde se prožima pozitivna energija, a njihovo uništavanje ostavlja prazninu koja se ne može lako popuniti.

Kako se svet suočava sa ovim neobjašnjivim događajima, vernici su pozvani da se mole i razmisle o duhovnim dimenzijama ovih tragedija. Ako požare u crkvama uporedimo sa simbolikom ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara, kao i sa neobičnim ponašanjem političkih vođa, prožima nas jeza. U ovim trenucima, važno je ne samo tražiti objašnjenja, već i moliti se za obnovu i zaštitu svetih mesta kako bismo očuvali našu veru i tradiciju.