Logo
  • Aktuelno iz SPC
  • Praznici i sveci
  • Crkve i manastiri
  • Duhovna riznica
  • Ostale religije
    • Islam
    • Judaizam
    • Katoličanstvo
  • Recepti Close
    • Posni recepti
    • Mrsni recepti
Претрага
L Ћ

crkva

OVIH 9 STVARI O AJA SOFIJI NISTE ZNALI: Nepregledni redovi vernika žele da vide jedan fenomen - kako je crkva postala džamija?
Duhovna riznica 20:00 | 10.05.2025

OVIH 9 STVARI O AJA SOFIJI NISTE ZNALI: Nepregledni redovi vernika žele da vide jedan fenomen - kako je crkva postala džamija?

Aja Sofija je jedan od retkih spomenika kulture koji podjednako odražava uticaj istoka i zapada, te tako na njenim zidinama možete primetiti munare i natpise islama, kao i raskošne hrišćanske mozaike.

ČITANJE JEVANĐELJA ZA 10. MAJ: Odlomak iz Svetog pisma za subotu treće sedmice po Vaskrsu
Duhovna riznica 06:00 | 10.05.2025

ČITANJE JEVANĐELJA ZA 10. MAJ: Odlomak iz Svetog pisma za subotu treće sedmice po Vaskrsu

"Ovo vam zapovedam: „Da ljubite jedni Druge. Ako vas mrzi svet, znajte da je mene omrznuo pre vas."

"OVDE SAM OSETILA BOŽIJU SILU, OZDRAVILA SAM PRED IKONOM": Neverovatno svedočanstvo Natalije o velikoj svetinji
Crkve i manastiri 16:22 | 09.05.2025

"OVDE SAM OSETILA BOŽIJU SILU, OZDRAVILA SAM PRED IKONOM": Neverovatno svedočanstvo Natalije o velikoj svetinji

Ko je i kada naslikao ovu Kazansku ikonu – nije poznato. Najraniji opis sačuvan je u popisu crkvene imovine iz 1822. godine:

"MORAMO DA KRENEMO U NOVOM SMERU" Liturgija održana u kostimima čuvenog filma "Ratovi zvezda"
Duhovna riznica 15:06 | 08.05.2025

"MORAMO DA KRENEMO U NOVOM SMERU" Liturgija održana u kostimima čuvenog filma "Ratovi zvezda"

Cilj neobičnog bogosluženja bio je da se privuku mlađi vernici i podstakne dijalog između savremene kulture i hrišćanske poruke.

SUSRET SA MITROPOLITOM AMFILOHIJEM MU JE PROMENIO ŽIVOT: Kolumbijac prešao u pravoslavlje, zamonašio se i dobio NESVAKIDAŠNJE ime
Duhovna riznica 15:35 | 07.05.2025

SUSRET SA MITROPOLITOM AMFILOHIJEM MU JE PROMENIO ŽIVOT: Kolumbijac prešao u pravoslavlje, zamonašio se i dobio NESVAKIDAŠNJE ime

Godine 2012, u pravoslavnom hramu u Kolumbiji, Rodrigo je primio krštenje i dobio duhovno ime Teofilo – što na grčkom znači "bogljubivi".

KAKO IZGLEDA ISPOVEST: Ovo svaki pravoslavni hrišćanin treba da zna - bez jedne stvari nije potpuna
Duhovna riznica 13:00 | 05.05.2025

KAKO IZGLEDA ISPOVEST: Ovo svaki pravoslavni hrišćanin treba da zna - bez jedne stvari nije potpuna

"Mnogi se ispovedaju, ali malo njih se kaje!”

SAMO JEDNO MESTO NA SVETU MOŽE POSTATI DOM BOŽJI — A TO NIJE CRKVA: Snažna opomena Svetog Teofana Zatvornika
Duhovna riznica 05:00 | 05.05.2025

SAMO JEDNO MESTO NA SVETU MOŽE POSTATI DOM BOŽJI — A TO NIJE CRKVA: Snažna opomena Svetog Teofana Zatvornika

U svojoj knjizi „Misli za svaki dan u godini“, Sveti Teofan Zatvornik tumači duboku istinu o hramu u kome jedino Gospod može prebivati — hramu ljudskog srca, ako je celo i bez podele.

ČUDO PRIRODE I VERE: Unutrašnjost starog hrasta krije crkvu Svetog Pajsija koju posećuju vernici iz celog sveta (VIDEO)
Crkve i manastiri 19:35 | 04.05.2025

ČUDO PRIRODE I VERE: Unutrašnjost starog hrasta krije crkvu Svetog Pajsija koju posećuju vernici iz celog sveta (VIDEO)

U planinskom predelu Epira, samo nekoliko kilometara od Konice, nalazi se neobična crkvica posvećena svetogorskim starcu – napravljena unutar debla vekovnog drveta, postala je simbol molitve, tišine i spoja duhovnosti s prirodom.

DA LI BEBA TREBA DA NOSI BROJANICU: Rešena dilema, sveštenik kratko objasnio pravilo
Duhovna riznica 19:08 | 03.05.2025

DA LI BEBA TREBA DA NOSI BROJANICU: Rešena dilema, sveštenik kratko objasnio pravilo

Da li je brojanica na bebinoj ruci uzaludno stavljena ili ipak ima svoju jasnu funkciju i na ruci vrlo malog deteta.

NOVA APLIKACIJA ZA MOBILNE TELEFONE: Revolucija u komunikaciji sa vernicima, evo šta sve možete sa "Tipikom 2025"
Aktuelno iz SPC 09:20 | 01.05.2025

NOVA APLIKACIJA ZA MOBILNE TELEFONE: Revolucija u komunikaciji sa vernicima, evo šta sve možete sa "Tipikom 2025"

Besplatna mobilna aplikacija Tipik 2025 služi kao vodič za pravilno bogosluženje, pomoćno sredstvo za sveštenstvo, monaštvo i vernike u praksi bogoslužbenog života.

CRKVA U OBLIKU PILETA MAMI TURISTE IZ CELOG SVETA: Osim po svom obliku, jedinstvena je zbog još jedne stvari
Crkve i manastiri 10:16 | 30.04.2025

CRKVA U OBLIKU PILETA MAMI TURISTE IZ CELOG SVETA: Osim po svom obliku, jedinstvena je zbog još jedne stvari

Vlasnik ove zgrade dobio je viziju da izgradi kuću molitve za sve narode sa sedam spratova, pri čemu svaki sprat priča posebnu priču i ima svoju simboliku.

PROJEKAT VREDAN 10 MILIONA EVRA: Nova staza do svetinje koja ostavlja bez daha
Crkve i manastiri 10:14 | 29.04.2025

PROJEKAT VREDAN 10 MILIONA EVRA: Nova staza do svetinje koja ostavlja bez daha

Na taj način će se obogatiti postojeći sportsko-rekreativni i turistički sadržaji i povećati ekonomska i ekološka konkurentnost opštine na turističkoj mapi Srbije.

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 15

Najnovije

“REKLI SU MI DA PUSTIM SINA DA UMRE, A JA SAM SE IPAK MOLILA…” Potresno svedočanstvo majke o čudu pred ikonom Bogorodice “Isceliteljke”
Duhovna riznica 19:24

“REKLI SU MI DA PUSTIM SINA DA UMRE, A JA SAM SE IPAK MOLILA…” Potresno svedočanstvo majke o čudu pred ikonom Bogorodice “Isceliteljke”

U krugu bolnice u Krasnodaru nalazi se hram u kojem se događaju čuda. Sveštenik Vjačeslav Klimenko svedoči o majci koja je molitvom sačuvala život svom detetu, a na ikoni Bogorodice ostavila zlatne minđuše kao večni trag zahvalnosti.

TOKOM VEČERE PAPA TRAŽIO PRAVOSLAVNI KALENDAR: Procurili detalji iz Vatikana, oglasio se beogradski nadbiskup - evo šta se desilo
Katoličanstvo 16:50

TOKOM VEČERE PAPA TRAŽIO PRAVOSLAVNI KALENDAR: Procurili detalji iz Vatikana, oglasio se beogradski nadbiskup - evo šta se desilo

Nemet je to rekao na konferenciji za novinare, nakon povratka iz Vatikana gde je u konklavi, kao prvi kardinal elektor u istoriji Katoličke crkve u Srbiji, učestvovao u izboru 267. poglavara Rimokatoličke crkve.

VELIKI RUSKI DUHOVNIK PRERUŠEN U PROSJAKA POSETIO SRPSKE MANASTIRE: Niko nije znao da je to on - sve je slučajno otkriveno
Duhovna riznica 15:41

VELIKI RUSKI DUHOVNIK PRERUŠEN U PROSJAKA POSETIO SRPSKE MANASTIRE: Niko nije znao da je to on - sve je slučajno otkriveno

Starac Ilija je bez ikakve najave posetio naše svetinje, a to je sasvim slučajno saznala vernica Janja.

EVO ŠTA NAROD U CRNOJ GORI MISLI O ZABRANI DA SVETI VASILIJE BUDE GRADSKA SLAVA: Slike sa litije nedvosmisleno pokazuju stav Nikšićana (FOTO)
Duhovna riznica 14:21

EVO ŠTA NAROD U CRNOJ GORI MISLI O ZABRANI DA SVETI VASILIJE BUDE GRADSKA SLAVA: Slike sa litije nedvosmisleno pokazuju stav Nikšićana (FOTO)

Na Trgu slobode mitropolit Joanikije je pozdravljajući sve okupljene uputio sledeće reči.

"BIO SAM ATEISTA, A SADA SAM IGUMAN MANASTIRA CRNA REKA" Arhimandrit Andrej otkrio kako je spoznao veru: Isus ovo nije rekao bez razloga
Duhovna riznica 13:29

"BIO SAM ATEISTA, A SADA SAM IGUMAN MANASTIRA CRNA REKA" Arhimandrit Andrej otkrio kako je spoznao veru: Isus ovo nije rekao bez razloga

U svojoj priči naglašava to kako su ateisti uskraćeni jedne dimenzije, koja je spasonosna.

Najčitanije

OVAJ POSNI NAMAZ NA VODI OBARA S NOGU: Jeftin, zdrav i gotov za nekoliko minuta!
Posni recepti 08:30 | 03.03.2025

OVAJ POSNI NAMAZ NA VODI OBARA S NOGU: Jeftin, zdrav i gotov za nekoliko minuta!

U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!

“KADA SAM UZEO LEŠ SVOG SINA, SVE JE BILO CRVENO OD OPEKOTINA, A BROJANICA NEOŠTEĆENA”: Potresno svedočenje sveštenika o tragediji u kojoj je izgubio dete
Duhovna riznica 21:17 | 23.02.2025

“KADA SAM UZEO LEŠ SVOG SINA, SVE JE BILO CRVENO OD OPEKOTINA, A BROJANICA NEOŠTEĆENA”: Potresno svedočenje sveštenika o tragediji u kojoj je izgubio dete

Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.

KADA SE FARBAJU VASKRŠNJA JAJA: Sveštenik jednom za svagda rešio dilemu vernika
Duhovna riznica 20:03 | 13.04.2025

KADA SE FARBAJU VASKRŠNJA JAJA: Sveštenik jednom za svagda rešio dilemu vernika

Nije Hristos vaskrsao da bismo mi farbali jaja, kaže otac Borislav.

POSNI DORUČAK NA VODI, GOTOV ZA DVA MINUTA: Kada probate ovaj zdrav,  ukusan, a jeftin namaz, zaboravićete na paštete prepunjene aditiva
Posni recepti 08:30 | 07.03.2025

POSNI DORUČAK NA VODI, GOTOV ZA DVA MINUTA: Kada probate ovaj zdrav, ukusan, a jeftin namaz, zaboravićete na paštete prepunjene aditiva

Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima.

OPŠTA POBUNA NA SVETOJ GORI: Monasi svih dvadeset manastira ustali protiv ugrožavanja svojih prava
Duhovna riznica 20:42 | 15.04.2025

OPŠTA POBUNA NA SVETOJ GORI: Monasi svih dvadeset manastira ustali protiv ugrožavanja svojih prava

Uvođenje obaveznog ličnog broja u Grčkoj izazvalo je burnu reakciju monaške zajednice sa Atosa, koja upozorava da bi digitalno povezivanje podataka svakog građanina moglo ugroziti versku slobodu i privatnost.

Video

Duhovna riznica 13:29

U svojoj priči naglašava to kako su ateisti uskraćeni jedne dimenzije, koja je spasonosna.

PRED CRKVOM SU VAŽNE ODLUKE:  Počelo zasedanje Sabora SPC (FOTO)
Aktuelno iz SPC 12:33

PRED CRKVOM SU VAŽNE ODLUKE: Počelo zasedanje Sabora SPC (FOTO)

Predstojatelj Svetog arhijerejskog sabora je patrijarh srpski Porfirije.

OVO NE SMEMO ZABORAVITI, A KO SE TOGA DRŽI, U ŽIVOTU ĆE MU BITI LAKŠE: Mudrost patrijarha Pavla o neprijateljima se i danas prepričava
Duhovna riznica 11:09

OVO NE SMEMO ZABORAVITI, A KO SE TOGA DRŽI, U ŽIVOTU ĆE MU BITI LAKŠE: Mudrost patrijarha Pavla o neprijateljima se i danas prepričava

Njegovi citati se svakodnevno i neprestano traže na različitim mestima - od članaka na internetu preko starih časopisa...

BOGORODIČIN POJAS VIŠE NIJE NA SVETOJ GORI: Monasi se okupili - evo gde nose najsvetiju reklikviju (VIDEO)
Duhovna riznica 19:59 | 12.05.2025

BOGORODIČIN POJAS VIŠE NIJE NA SVETOJ GORI: Monasi se okupili - evo gde nose najsvetiju reklikviju (VIDEO)

Prenošenje pojasa uz svečanu litijsku i počasnu pratnju svedoči o dubokoj duhovnoj vezi pravoslavlja sa Presvetom Bogorodicom i Svetom gorom.

Preporučujemo

RECEPT SA SVETE GORE KOJI LEČI DUŠU, A NE GOJI TELO: Kolač sa medom i orasima se brzo i jednostavno priprema, a dugo se pamti
Mrsni recepti 08:49

RECEPT SA SVETE GORE KOJI LEČI DUŠU, A NE GOJI TELO: Kolač sa medom i orasima se brzo i jednostavno priprema, a dugo se pamti

Poslastica koju svetogorska bratija priprema u dane kada je dozvoljen mrs, mnogo je više od slatkiša — to je molitva pretočena u zalogaj, tihi poziv da i kroz kuhinju budemo bliže Bogu.

Duhovna riznica 11:09

Njegovi citati se svakodnevno i neprestano traže na različitim mestima - od članaka na internetu preko starih časopisa...

PRAVOSLAVCI DANAS PROSLAVLJAJU SVETOG JAKOVA: Apostol koji je oprostio onome koji ga je izdao pre nego što su zajedno pošli pod mač
Praznici i sveci 00:01

PRAVOSLAVCI DANAS PROSLAVLJAJU SVETOG JAKOVA: Apostol koji je oprostio onome koji ga je izdao pre nego što su zajedno pošli pod mač

Jedan od najbližih Hristovih učenika i brat Svetog Jovana Bogoslova, svoju veru posvedočio je životom, rečju i stradanjem.

Religija
  • Aktuelno iz SPC
  • Praznici i sveci
  • Crkve i manastiri
  • Duhovna riznica
  • Ostale religije
    • Islam
    • Judaizam
    • Katoličanstvo
  • Recepti
  • Pravila korišćenja
  • Pravila komentarisanja