Duhovna riznica 01.10.2024 | 20:28

DA LI VREME BRZO PROLAZI ILI GA POGREŠNO KORISTIMO? Sveti oci su odavno dali odgovor na ovo pitanje koje danas muči mnoge

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
DA LI VREME BRZO PROLAZI ILI GA POGREŠNO KORISTIMO? Sveti oci su odavno dali odgovor na ovo pitanje koje danas muči mnoge
Shutterstock Saborna crkva u Beogradu

O prolaznosti trenutka i njegovom značaju u životu govorili su svetitelji, čija učenja nam otkrivaju kako svaki dan može postati prilika za lični rast. To je moguće samo ako koristimo vreme kao dragoceni dar od Boga.

U svetu koji stalno žuri, u kojem je svaka sekunda ispunjena obavezama, stresom i brigama, mnogi od nas se često pitaju gde je nestalo vreme. Kako da stignemo sve što se od nas očekuje, a da pri tome sačuvamo duhovni mir? Hrišćanski pogled na vreme potpuno se razlikuje od modernog, svetovnog poimanja. Vreme nije samo mera za obaveze i poslove, već je neprocenjiv dar od Boga, dar koji nam je poveren da ga mudro koristimo za svoje duhovno usavršavanje i služenje bližnjima.

Hrišćani veruju da je svaki trenutak našeg života dar koji dolazi od Boga. On nam daje vreme ne samo kao prostor za svakodnevne zadatke, već i kao priliku za duhovni rast, služenje drugima i pripremu za večni život. Sveti Vasilije Veliki jasno nas opominje rečima: "Dani su dar Božiji, i svako od nas treba da ih koristi za svoje spasenje."

Ove reči podsećaju nas da, koliko god mali ili nevažni trenuci izgledali, oni mogu postati svetionici kroz koje sijamo Hristovu ljubav. Naš odnos prema vremenu reflektuje naš odnos prema Bogu i bližnjima – da li koristimo vreme za ljubav, molitvu i dobročinstvo ili ga rasipamo na prolazne i nevažne stvari?

Shutterstock
Sat na crkvi u Vlajkovcu u Banatu

Vreme nas, kao hrišćane, stalno podseća na prolaznost ovog sveta. Svaki dan koji prolazi približava nas susretu sa Bogom. Upravo nas ova prolaznost podstiče na dublju refleksiju o načinu na koji provodimo svoje dane. Sveti Jovan Kronštatski nas uči: "Zemaljski život je kratak, a večnost neprolazna. Koristite svaki trenutak za dobro, jer je svaki trenutak neponovljiv."

U modernom društvu, gde se čini da se vreme neprestano ubrzava, lako je zaboraviti na večnu perspektivu. Svet nas neprestano odvraća pažnju, terajući nas da se zadržimo na trenutnom, prolaznom, zaboravljajući da je naš konačni cilj večni život sa Bogom. Svaka sekunda je prilika da se približimo tom cilju, da ispunimo svoje srce ljubavlju, milosrđem i molitvom.

U svetlu hrišćanske vere, gubljenje vremena nije samo rasipanje Božijeg dara, već i duhovna opasnost. Duhovna lenjost je jedan od najtiših, ali najopasnijih neprijatelja našeg spasenja. Kada propuštamo prilike da činimo dobro ili da se molimo, mi zapravo propuštamo šansu da iskoristimo dar koji nam je Bog dao. Sveti Teofan Zatvornik nas upozorava: "Ako protraćiš vreme, ne samo da ga gubiš, već i sprečavaš sebe da rasteš u duhovnom smislu."

Shutterstock
Satovi na Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Pančevu

Lenjost u korišćenju vremena ne samo da udaljava čoveka od Boga, već mu i onemogućava da raste u veri i ljubavi. Vreme koje je izgubljeno u lenjosti, beskorisnim brigama ili trivijalnim zadovoljstvima jeste vreme koje smo mogli posvetiti Bogu, drugima ili svom duhovnom napretku.

Dakle, kako bi hrišćanin trebalo da rasporedi svoje vreme, da bi ispunio volju Božiju? Prvi korak je uspostavljanje prioriteta. Molitva, služenje bližnjima i ljubav prema Bogu moraju zauzeti prvo mesto u našem svakodnevnom rasporedu. Svaki trenutak treba posmatrati kao priliku da se kroz mala dela ljubavi i dobrote, približimo Hristu. Kao što Sveti Vasilije Veliki kaže, svaki trenutak može postati prilika za služenje Gospodu, a to znači i kroz obavljanje svakodnevnih obaveza, ali sa duhovnom svesnošću i posvećenošću.

Drugi ključni aspekt je svesnost o prolaznosti vremena. Svaki trenutak je neponovljiv i svaki trenutak približava nas konačnom susretu sa Bogom. Ukoliko zadržimo ovaj večni pogled na vreme, biće nam lakše da izbegnemo iskušenja rasipanja svog dana na trivijalnosti i da svoje vreme ispunimo molitvom, razmišljanjem i delima ljubavi.

Schutterstock
Hrišćani su pozvani da koriste svoje vreme mudro, da ga ispunjavaju molitvom, ljubavlju i dobrim delima

Vreme je dar, ali i odgovornost. Kako ga koristimo pokazuje ne samo našu disciplinu, već i našu veru i ljubav prema Bogu. Prolaznost vremena nas podseća na to koliko je svaki trenutak dragocen i koliko je važno da živimo sa svešću o večnom životu koji nas čeka. Na kraju, najvažnije je shvatiti da vreme nije samo naš resurs, već i Božiji dar koji nam je poveren – dar koji nas priprema za večnost.

Dok se svet neprestano kreće i juri za materijalnim stvarima, hrišćani su pozvani da koriste svoje vreme mudro, da ga ispunjavaju molitvom, ljubavlju i delima koja vode ka večnom životu.