Crkve i manastiri 30.09.2024 | 11:39

MOLITVENI ŠTIT: Pogledajte kako monasi posebnom molitvom štite Svetu goru od zemljotresa (VIDEO)

Autor: Saša Tošić
MOLITVENI ŠTIT: Pogledajte kako monasi posebnom molitvom štite Svetu goru od zemljotresa (VIDEO)
Printscreen/vatopedi.gr

Na praznik Vozdviženje Časnog krsta, bratstvo Vatopeda sa svetim relikvijama predvodili su ltiju za smirenje zemlje koja podrhtava već mesecima.

Svetogorski monasi, predani čuvari vekovnih pravoslavnih predanja, u trenucima prirodnih katastrofa pribegavaju onome što je u njihovom duhovnom nasleđu najjače oružje – molitvi i bogosluženju. Kada zemlja podrhtava i preti opasnost razaranja, monaška zajednica se sabira u jednom srcu i jednoj duši, uznoseći molitve za izbavljenje od prirodnih nepogoda.

Tako je na praznik Vozdviženje Časnog krsta u Velikoj Lavri Vatopedu, održana svečana litija i molitva za smirenje učestalih zemljotresa koji pogađaju Svetu goru i okolne oblasti.

Printscreen/vatopedi.gr
Litija u Vatopedu

Nakon završetka evharistijskog sabranja, povodom ovog velikog praznika, iguman Vatopeda, starac Efraim, zajedno sa ocima manastira i brojnim hodočasnicima, učestvovao je u litiji. Sa svetim moštima i Pojasom Presvete Bogorodice, najvećom relikvijom ovog manastira, ophoslili su oko manastirskog hrama, uznoseći molitvu Gospodu i Presvetoj Bogorodici za smirenje zemlje i odbranu od daljih katastrofa.

Sveti oci veruju da molitva ima neizmernu snagu, naročito kada se vrši sa istinskom verom i predanjem volji Božijoj. Praznik Vozdviženja Časnog krsta nije bio slučajan dan za ovaj molitveni hod, jer Časni krst, simbol Gospodove žrtve i pobede nad smrću, predstavlja najmoćnije oružje hrišćanina protiv svih vidljivih i nevidljivih neprijatelja, uključujući i prirodne sile.

Printscreen/vatopedi.gr
Iguman Vatopeda Efraim

Monasi svetogorskih lavri, među kojima Vatoped ima posebno mesto, znaju da je njihova uloga duhovna zaštita ne samo Svete gore, već i čitavog sveta. Oni se uzdaju u milost i zaštitu Presvete Bogorodice, čiji pojas čuvaju kao dragocenu relikviju, verujući da upravo ona, kao Majka Božija i naša zastupnica, može zaustaviti sve nepogode koje prete njenom svetom vrhu.

U trenucima kada zemlja podrhtava, vera ostaje nepokolebljiva. Sveti oci i dalje uzdižu svoje molitve za mir i blagostanje, verujući da će Gospod, po molitvama Presvete Bogorodice i svetih, zaštititi Svetu goru od strašnih pretnji prirodnih katastrofa.

VIDEO