Duhovna riznica 31.08.2024 | 14:30

KAKO RODITELJI MOGU POMOĆI OBOLELOJ DECI: Saveti starca Filoteja za upotrebu ulja iz kandila i izgovaranje tropara

Autor: Saša Tošić
KAKO RODITELJI MOGU POMOĆI OBOLELOJ DECI: Saveti starca Filoteja za upotrebu ulja iz kandila i izgovaranje tropara
PrintscreenYouTube/Erythraios

U teškim trenucima bolesti, po rečima monaha sa Svete gore, ovaj duhovni čin može doneti mir i isceljenje, a roditelji i bake mogu pružiti duhovnu snagu i utehu svojoj porodici, podsećajući na snagu Božje milosti.

Kada se suočavamo sa nedaćama koje pogađaju naše najbliže, mudri saveti duhovnih velikana mogu biti svetlo koje nas vodi kroz tame naših briga. Reči starca Filoteja Zervakosa, čije ime osveženo duhovnom snagom i mudrošću, pružaju nam dubok uvid u to kako roditelji mogu pružiti utehu i pomoć svojoj oboleloj deci kroz jednostavne, ali duboko duhovne činove.

Kada je zdravlje naše dece ugroženo, starac Filotej savetuje roditeljima da upotrebe vatu umočenu u ulje iz kandila koje gori pred ikonama. Ova sveta vatra simbolizuje Božju prisutnost i milost, i sa njom treba pomazati čelo i lice deteta, krstoliko, kao znak Božje zaštite i blagoslova.

PrintscreenYouTube/Erythraios
Starac Filotej

- Kada deca imaju zdravstvenih tegoba, uzmite vatu, umočite je u kandilo koje imate pred ikonama i pomazujte detetu čelo i lice, krstoliko, govoreći sledeće stihove tropara: "Krst je čuvar vaseljene, krst je ukras Crkve, krst je carevima sila, krst je vernima utvrđenje, krst je angelima slava, a demonima rana."

Ove reči, upisane u srce i mislima, donose mir i snagu, podsećajući nas na božansku moć krsta koji štiti i isceljuje. Takođe, po rečima starca Filoteja treba izgovoriti stihove tropara koji govore o spasenju i besmrtnosti: "Iskupio si nas prečasnom Krvlju svojom od kletve zakonske; na krstu prikovan i kopljem proboden, izlio si besmrtnost ljudima, Spasitelju naš, slava tebi.“

Kada je prisutan sveštenik, on ima privilegiju da "zakrsti" dete, koristeći svoje molitve i blagoslove. Međutim, u njegovom odsustvu, roditelji ili bake imaju duhovnu vlast da obave ovaj čin, ali isključivo u odnosu na svoju decu ili unuke, u duhu ljubavi i zaštite..

- Kad ima sveštenika, on će ih zakrstiti i izgovoriti molitve. Kada nema, otac ili majka imaju vlast nad svojom decom, mogu da 'zakrste' svoju decu – ali samo svoju decu. Isto važi i za bake u odnosu na unuke - govorio je starac Filotej, poznat po svojoj duhovnoj dubini i monaškoj posvećenosti.

Shutterstock
Manastir Sveti Pantelejmon u kom je starac Filotej proveo većinu svog monaškog života

Većinu svojih monaških dana proveo je na Svetoj gori kao dugogodišnji monah Manastira Sveti Pantelejmona, gde je stekao duboko duhovno iskustvo. Pored toga, boravio je i na drugim mestima na Svetoj Gori, pružajući duhovne pouke i pomažući drugima u njihovom duhovnom napredovanju.

Ovi jednostavni, ali duboko duhovni postupci, ne samo da pružaju fizičku utehu, već i duhovnu snagu, prepunjujući srce verom i nadom. Savet starca Filoteja nas podseća da u svakodnevnim brigama i izazovima ne smemo zaboraviti snagu Božje prisutnosti, koja je uvek tu da nas vodi i isceli kroz svetlost Krsta i molitve.