Duhovna riznica 08.10.2024 | 23:01

PROROČKE REČI STARCA PAJSIJA O TREĆEM SVETSKOM RATU: Mrtvo more će postati grobnica, umešaće se Rusi, sledeći je Istanbul, pa Makedonija

Autor: Saša Tošić
PROROČKE REČI STARCA PAJSIJA O TREĆEM SVETSKOM RATU: Mrtvo more će postati grobnica, umešaće se Rusi, sledeći je Istanbul, pa Makedonija
Printscreen/YouTube

Zbog zastrašujućih događaja na Bliskom Istoku, koji unose nemir i strah, mnogi se vraćaju rečima svetogorskog monaha iz 20 veka, koje je pre mnogo godina predvideo ono čemu sada svedočimo.

U protekloj nedelji svedočili smo zastrašujućim događajima koji unose nemir. Bliski Istok se guši u krvi, dok se još nisu utišali bubnjevi rata u Ukrajini. Mnogi koriste priliku da se vrate pisanju Svetog Pajsija i njegovim proročkim rečima, koje nekada možda nisu najjasnije, ali već i na prvo čitanje dovoljno osvetljavaju situaciju u kojoj smo se našli.

„Bliski Istok će postati bojno polje ratova,” reči starca Pajsija koje se često ponavljaju u mnogim zapisima. U jednom od tih zapisa, starac Pajsije kaže: „Doći će vreme kada će Rusi sići kod Jevreja, tamo gde će se voditi rat. To će biti redovna vojska. Od njih nećete pretrpeti ništa. Međutim, od neprijateljskih pretrpećete mnogo.”

U njegovim rečima jasno je ko su Rusi, ko su Jevreji i gde se vode ratovi. Jasno je i šta je redovna vojska, ali reči starca Pajsija „od neprijateljskih pretrpećete mnogo” ostavljaju prostora za različita tumačenja. Starac Pajsije dalje kaže: „Ako prođu kroz Avlonu, radujte se Makedoniji. Ako prođu kroz Makedoniju, kroz Egnatijsku put, teško Makedoniji. Dogodiće se veliko zlo.”

Printscreen/YouTube
Starac Pajsije

Grčki pravoslavni sajt “Vima Orthodoxias”, podseća da je Sveti Pajsije govorio: „Bliski Istok će postati bojno polje ratova, u kojima će učestvovati i Rusi. U Carigradu će se odvijati veliki rat između Rusa i Evropljana (NATO), i prolijeće se mnogo krvi. Grčka neće imati primarnu ulogu u ovom ratu, ali će joj biti dat Carigrad, ne zato što nas Rusi poštuju, već zato što neće naći drugo bolje rešenje i doći će do ovog sporazuma s Grčkom, jer će ih pritiskati teške okolnosti tog trenutka.”

Takođe, Sveti Pajsije je govorio da će Bog urediti da svi u ovom ratu budu poraženi. „Niko neće otići kao pobednik. Palestina će biti bojno polje, a Mrtvo more grobnica. Ovo će biti prvo poluvreme, ali će postojati i drugo poluvreme,” prorokovao je starac Pajsije.

Možda ovim proročanskim rečima otac Pajsije želi da nam kaže da će Treći svetski rat početi iz delova Sirije i Palestine, a zatim će se proširiti na Malu Aziju i Carigrad, današnji Istanbul.

„Posle ovih događaja, čovek će doći do ćorsokaka i tada će svi tražiti da saznaju o Jevanđelju i Svetom Pismu. Hristos će se sažaliti nad svetom i pokazati znak da bi poverovali. Tada će se tražiti onaj ko je neveran.”

Dok svet gleda ka neizvesnoj budućnosti, mudrost Svetog Pajsija nas poziva da se okrenemo unutrašnjem miru i duhovnoj snazi. U tim trenucima, kada se čini da su ratovi neizbežni, njegova proročanstva nas podsećaju da uvek postoji put ka veri, ljubavi i pomirenju. U svetlu tih reči, pozvani smo da preispitamo svoje mesto u svetu i da budemo svetlost u tami, pronalazeći snagu u veri i ljubavi.