Duhovna riznica 08.07.2024 | 06:27

TEŽAK GREH ILI BLAGOSLOV: Otac Ljuba odgovara vernici koja pita šta da radi ako zatrudni u vreme posta

Izvor: YouTube kanal Vidovdan
Autor: Saša Tošić
TEŽAK GREH ILI BLAGOSLOV: Otac Ljuba odgovara vernici koja pita šta da radi ako zatrudni u vreme posta
Printscreen/YouTube/Vidovdan

Protođakon dr Ljubomir Ranković rešava jednu od najvećih dilema vernika - da li su intimni odnosi u braku dozvoljeni tokom posta, a njegove reči donose jasnoću, utehu i podsticaj majkama da žive pobožno i s ponosom neguju svoje potomstvo.

Različita tumačenja svetih knjiga na temu intimnih odnosa u braku tokom posta često izazivaju nedoumice, pa čak i zbunjenost među vernicima. Dok jedni veruju da je uzdržavanje neophodno, drugi smatraju da ljubav između supružnika nema ograničenja. Ova dilema može biti posebno teška za one koji se nađu u blagoslovenom stanju tokom posta.

Šálek Václav / ČTK / Profimedia
Vernica u blagoslovenom stanju

Na dilemu vernice koja je pitala šta da radi ako ostane u drugom stanju u toku posta, protođakon dr Ljubomir Ranković, svojim mudrim i produhovljenim rečima, donosi jasnoću i mir:

- Neka ste blagosloveni, draga sestro u Hristu, jer naš pobožni narod trudnoći naziva blagoslovenim stanjem. Crkva ne zabranjuje intimne odnose u toku posta. Osim po dogovoru supružnika, po savetu Svetog apostola Pavla, nekoliko dana pred pričešće.

Nosi, sestro. Neguj mladenca u sebi, sa ponosom. Živi pobožno i radosno u vreme trudnoći i posle trudnoće. Životom i primerom svojim svedoči svom detetu Hrista. Vaspitavaj svoje dete da bude pravi hrišćanin - rekao je protođakon Ljubomir Ranković na svom YouTube kanalu.

Privatna arhiva
Protođakon Ljubomir Ranković

Nastavljajući sa svojim savetima, otac Ljuba, kako ga vernici najčešće oslovljavaju, naglašava uzvišenost majčinstva:

- Bog ti je, majko, podario najuzvišenije priznanje pod suncem. Jer majka je vaspitač kog svako dete sledi. Više od 100 učitelja jedna dobra majka vredi. Rađaj, sestro. Rađajte, Srpkinje! Deca vam se rađala, Srbijo!

Otac Ljubomir Ranković rukopoložen je u čin đakona 21. marta 1975. godine, a činom protođakona odlikovan je 1982. godine. Tokom perioda od 1975. do 1989. bio je đakon i sekretar episkopa šabačko-valjevskog, blaženopočivšeg Jovana Velimirovića, kao i sekretar Crkvenog suda Eparhije šabačko-valjevske. Godine 1985. pokreće časopis i osniva izdavačku kuću Glas crkve, čiji je glavni i odgovorni urednik do danas. Autor je desetina knjiga koje su štampane u stotinama hiljada primeraka.