Duhovna riznica 29.07.2024 | 02:13

SVEČANO OBELEŽEN DAN KRŠTENJA RUSIJE: Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril uručio Orden Svetog Aleksandra Nevskog predsedniku Putinu

Izvor: pravoslavie.ru
Autor: Saša Tošić
SVEČANO OBELEŽEN DAN KRŠTENJA RUSIJE: Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril uručio Orden Svetog Aleksandra Nevskog predsedniku Putinu
Printscreen/YouTube/russianchurch

Odlikovanje koje nosi naziv po velikom svecu, simbol duhovne obnove i očuvanja pravoslavne baštine, naglašava sinergiju između države i Crkve u unapređenju moralnih i duhovnih vrednosti.

Na dan kada pravoslavna crkva slavi Svetog kneza Vladimira, kao i dan u sećanju na krštenje Rusije, predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin posetio je Svetotroitsku Aleksandro-Nevsku lavru u Sankt Peterburgu. Ova svečana poseta, obeležena liturgijom i molitvama za predsednika, bila je prilika da se uvide značajni koraci u obnovi i očuvanju pravoslavne baštine u Rusiji.

Printscreen/YouTube/russianchurch
Patrijarh Kiril, predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin i arhijereji RPC

Zajedno sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom, predsednik Vladimir Vladimirovič Putin obišao je gornji hram posvećen Svetom g. knezu Aleksandru Nevskom u okviru Aleksandro-Nevske lavre. U ovom svetom hramu patrijarh Kiril je prethodno služio Božansku liturgiju, tokom koje su upućene molitve za zdravlje predsednika, koji je tog dana obeležavao i svoj imendan.

Tim povodom, u znak zahvalnosti za doprinos duhovnom preporodu Rusije, patrijarh Kiril je predsedniku Putinu uručio Orden Svetog kneza Aleksandra Nevskog I stepena. Ova visoka počast dodeljena je za njegovu izuzetnu ulogu u očuvanju i jačanju moralnog i duhovnog temelja ruske nacije.

Printscreen/YouTube/russianchurch
Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin

U svom obraćanju patrijarh Kiril je istakao:

- Poštovani Vladimire Vladimiroviču, želim da vam zahvalim za sve što činite u obnovi duhovnog života Rusije.

Patrijarh je potom dodao da je Rusija jedinstven primer kako moderna tehnološki i naučno napredna zemlja može da kombinuje naučno-tehnički napredak i pravedan socijalni sistem sa poštovanjem prema religijskim vrednostima, oslanjajući se na duhovnu komponentu.

Predsednik Putin je zahvalio patrijarhu Kirilu za ovo odlikovanje, naglasivši značaj Ruske pravoslavne crkve kao ključnog moralnog temelja ruskog naroda i osnove ruske državnosti.

Printscreen/YouTube/russianchurch
Patrijarh Kiril i predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin poklonili su se moštima Svetog kneza Aleksandra Nevskog

- Vaše svetosti, hvala vam na ovom visokom crkvenom odlikovanju. Ruska pravoslavna crkva, zajedno sa tradicionalnim ruskim religijskim zajednicama, čini osnovu ruske državnosti. Vaša posvećenost je neprocenjiva za jačanje države, jer je duhovno načelo najmoćnija snaga na kojoj sve drugo počiva - rekao je predsednik Vladimir Vladimirovič.

Nakon ceremonije dodeljivanja odlikovanja patrijarh Kiril i predsednik Putin su se uputili u donji hram Blagoveščenske crkve, gde su položili cveće na grob velikog vojvode A. V. Suvorova, odajući tako poštovanje velikim ličnostima ruske istorije.

Printscreen/YouTube/russianchurch
Ruska pravoslavna crkva ustanovila je Orden Svetog Aleksandra Nevskog 2021.

Orden Svetog kneza Aleksandra Nevskog, ustanovljen 13. aprila 2021. u čast 800. godišnjice blagoslovenog kneza Aleksandra, dodeljuje se onima koji su uložili izuzetan doprinos u zaštiti i prosperitetu domovine, jačanju mira i saglasja među narodima, te razvoju međudržavnih odnosa i odnosa sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Ova ceremonija predstavlja još jedan korak u obnovi i očuvanju duhovne baštine Rusije, naglašavajući značaj sinergije između državne i duhovne sfere u vođenju nacije prema svetlim horizontima.