Duhovna riznica 11.08.2024 | 12:55

JERUSALIMSKI PATRIJARH TEOFIL POZVAO NA POMIRENJE: Ovo što se dešava u Svetoj zemlji, opasno je za ceo svet

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
JERUSALIMSKI PATRIJARH TEOFIL POZVAO NA POMIRENJE: Ovo što se dešava u Svetoj zemlji, opasno je za ceo svet
GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

Tokom onlajn skupa solidarnosti, poglavar Jerusalimske patrijaršije je apelovao na globalnu posvećenost hrišćanskim vrednostima i naglasio duhovnu odgovornost za očuvanje mira na Bliskom istoku.

U jeku rastućih tenzija u pojasu Gaze, patrijarh jerusalimski Teofil uputio je poziv na pomirenje tokom onlajn skupa solidarnosti u Svetoj zemlji, koji je organizovao Svetski savet crkava. U vremenu kada svet svedoči pogoršanju stanja na Bliskom istoku, patrijarh Teofil je naglasio značaj globalne posvećenosti i hrišćanskog prisustva u ovom regionu, posebno u Jerusalimu, opisujući to kao prioritet „od najveće važnosti“.

U svom obraćanju, patrijarh Teofil je podsetio na duhovnu odgovornost onih koji služe reči Gospodnjoj.

- Kao sluge reči Gospodnje, molimo se za mir, pravdu i pomirenje - istakao je patrijarh, dodajući da trenutna situacija predstavlja opasnost ne samo za region Bliskog istoka i Svetu zemlju, već i za ceo svet.

- Naša je moralna obaveza kao duhovnika da promovišemo i služimo vrednostima Jevanđelja.

GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia
Jerusalimski patrijarh Teofil

Patrijarh je takođe istakao da je ovaj skup osmišljen kako bi poslao snažnu poruku mira i pomirenja svetu, ali i ljudima koji su direktno pogođeni sukobima u Svetoj zemlji.

- Ovaj skup ima za cilj da pošalje poruku celom svetu i ljudima ovde, poruku mira i pomirenja – ako dolazi iz naših srca, verujem da će Gospod čuti naše molitve - rekao je patrijarh Teofil.

Reči patrijarha Teofila osvetljavaju put kroz tminu konflikta, podsećajući sve vernike i ljude dobre volje da pomirenje i mir nisu samo politički ciljevi, već duhovna zaduženja, duboko ukorenjena u veri i univerzalnim vrednostima koje treba negovati. U ovom vremenu nesigurnosti, njegov poziv odjekuje kao podsećanje na važnost duhovnog jedinstva i zajedničkog napora ka očuvanju mira u Svetoj zemlji i šire.