Duhovna riznica 14.08.2024 | 16:38

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kako duh trpljenja pobeđuje đavolje zamke

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kako duh trpljenja pobeđuje đavolje zamke
Shutterstock

Osme srede po Pedesetnici, Sveti Teofan Zatvornik nas podseća da na putu ka duhovnom savršenstvu hrišćanin mora proći kroz spoljašnja iskušenja.

Kada su ga apostoli ispovedali kao Sina Božijeg, Spasitelj je rekao: "Valja postradati i ubijen biti" (Mt. 16,21). Delo je sazrelo. Ostalo je samo da se dovrši smrću.

Isto biva i na putu usavršavanja naravi kod Hrišćanina. Dok se on bori sa strastima, vrag se još nada da će ga nekako iskušati. Kada se, pak. strasti u njemu utišaju, neprijatelj više nema sile da ih pobuđuje, te podiže spoljašnja iskušenja, uvrede svake vrste i to vrlo snažne. On pokušava da nametne misao: „Zašto si se trudio i borio? Nemaš od toga nikakve koristi“. Dok on, međutim, spolja priprema rat, Gospod svom podvižniku šalje duh trpljenja.

Pre nego što vrag uspe da podigne bilo kakvu nesreću, Gospod u srcu podvižnika pobuđuje oduševljenu gotovost na stradanja i klevete svake vrste. Na taj način, zamka đavolja ne uspeva. Gospod je za sebe rekao: „Valja postradati“. Tako i oni osećaju neku žeđ za teškoćama. Kada nastupe, oni ih sa radošću susreću i piju ih kao što žedan pije hladnu vodu.