Crkve i manastiri 14.08.2024 | 16:04

POŽAR PRETI DA UNIŠTI MANASTIR SVETOG JEFREMA: Ugrožena svetinja sa crkvama posvećenim srpskim svecima

Autor: Saša Tošić
POŽAR PRETI DA UNIŠTI MANASTIR SVETOG JEFREMA: Ugrožena svetinja sa crkvama posvećenim srpskim svecima
Printscreen/YouTube/TikTok/zafeiris42

Dok vatrogasci vode bitku protiv buktinje koja opkoljava manastirski kompleks u kojem se nalaze crkve Svetog Save i Svetog Lazara, u grčkom mestu Nea Makri, vernici se ujedinjuju u molitvi za očuvanje ovog svetog mesta, čija bogata istorija i dragocene relikvije predstavljaju neprocenjivo duhovno blago pravoslavne vere.

U svetom prostoru manastira Svetog Jefrema Sirina u grčkom mestu Nea Makri, dramatični trenuci odvijaju se dok vatrogasne jedinice ulažu sve napore da zaustave vatrenu stihiju koja preti da uništi ovaj drevni hram molitve i duhovnosti. Plamen koji okružuje manastir stvorio je scene koje uveravaju posmatrače u hitnost i ozbiljnost situacije – slike crkava obavijenih gustim dimom i plamenom bude bolne osećaje među vernicima i monahinjama koje čuvaju ovaj svetionik vere.

Printscreen/TikTok/zafeiris42
 

Manastir Svetog Jefrema Sirina, smešten na 151 metar nadmorske visine u blizini sela Kondariotisa, osnovan je 1983. godine trudom i molitvama igumanije Katarine, duhovne kćerke proslavljenog monaha Porfirija Kavsokalivita. Ovaj manastir, pod jurisdikcijom Grčke pravoslavne crkve, nalazi se na prostranom posedu od 21 hektara i već decenijama predstavlja duhovni centar za verne iz svih krajeva Grčke i šire.

Glavna crkva manastira, podignuta u vizantijskom stilu i osveštana 2000. godine, posvećena je svetitelju Jefremu Sirinu i ikoni Bogorodice „Životvorni izvor“. U ovoj svetinji čuvaju se dragoceni delovi moštiju svetog Jefrema Sirina i svete mučenice Ekatarine, kao i čudotvorna ikona Bogorodice „Dakriroousa“, poznata po prolivanju suza, koja vekovima nadahnjuje verne, dajući im utehu.

Printscreen/TikTok/zafeiris42
 

Posebnu vrednost ovog svetog mesta čini i crkva na manastirskom groblju, podignuta 2015. godine i posvećena Svetom Lazaru i Svetom Savi, koju su podigli ruski vernici, duhovna deca starešine manastira Pantelejmona na Svetoj gori.

Danas, dok se vatrogasne jedinice bore protiv plamena, molitve vernika širom sveta uzdižu se ka nebesima, tražeći zaštitu za ovu svetu obitelj. Plamen preti ne samo da uništi građevine već i da ugasi svetlost duhovnog nasleđa koje ovaj manastir čuva vekovima. U ovim trenucima, vera postaje jedina nada za spas manastira Svetog Jefrema, gde svaka molitva i svaki uzdah nade predstavljaju neprocenjivu snagu u borbi protiv vatrene stihije.