Duhovna riznica 15.08.2024 | 12:45

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Samoodricanje i rasuđivanje su ključ puta ka spasenju!

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Samoodricanje i rasuđivanje su ključ puta ka spasenju!
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Osmog četvrtka posle Pedesetnice, Sveti Teofan Zatvornik nas podseća da Gospod zahteva da odbacimo sopstvene interese i brinemo jedino o njegovim. Stroga prosudba unutrašnjeg i spoljašnjeg života vodi nas ka putu koji je ugodan Bogu, dok nam njegove zapovesti osvetljavaju svaki korak ka Carstvu nebeskom.

Od onih koji žele da ga slede, Gospod zahteva odlučno samoodricanje: neka se odreče sebe (Mt. 10,21). Isto se može reći i ovako: „Odbaci svoje interese i brini jedino o Gospodnjim interesima.“ U tome ćeš uspeti ukoliko uvek budeš radio ono što je Njemu zgodno.

Kako u tome uspeti? Dobro pazi na ono što je u tebi unutra i na ono što je spolja. Strogo prosudivši koji bi postupak u datom slučaju bio ugodan Gospodu, ne žaleći sebe i ne mešajući svoje račune, sa punim samoodricanjem pristupi delu. Možda ćeš pomisliti: „Rasuditi o tome je zamršeno.“

Ne, nije zamršeno. Imamo jasne i određene zapovesti koje izražavaju sve što je sa naše strane ugodno Gospodu. Treba ih samo primeniti na dati slučaj. To ne predstavlja veću teškoću. Treba imati zdrav razum. Ako se, pak, ne snalaziš, pitaj svog duhovnog oca ili nekoga drugog čiju reč poštuješ i postupi kako ti se savetuje. Ipak, svakako je bolje izoštravati svoje rasuđivanje kroz čitanje reči Božije i otačkih knjiga, kako bi rešenje uvek imao uz sebe.