Duhovna riznica 15.08.2024 | 13:34

KAKO PRONAĆI SRODNU DUŠU U DANAŠNJE VREME: Poučan odgovor oca Arsenija na teško pitanje

Autor: Saša Tošić
KAKO PRONAĆI SRODNU DUŠU U DANAŠNJE VREME: Poučan odgovor oca Arsenija na teško pitanje
youtube/printscreen/Dok anđeli spavaju

Za duboku, iskrenu i stabilnu emotivnu vezu u modernom svetu, prema mudrim savetima igumana Manastira Ribnica, važno je ostvariti duhovnu povezanost, imati moralne vrednosti i tradicionalni pristup u otkrivanju pravog partnera.

U svetu koji se brzo menja, traženje srodne duše može se činiti kao putovanje kroz maglu. Kako prepoznati pravog partnera kada nas ometa buka modernog života i unutrašnje strasti? Monah Arsenije daje osvežavajuće uvide u ovu večnu potragu. Njegova mudrost o tome kako pronaći srodnu dušu i izgraditi stabilan odnos u današnjem vremenu duboko je prožeta duhovnim savetima i praktičnim smernicama.

- Da, ja to pitanje isto često dobijam od ljudi, uglavnom mladih, koji se još uvek nalaze u potrazi za bračnim drugom, ili, naravno, za prijateljem, ali, uglavnom, za bračnim drugom, za ljubavlju - započinje monah Arsenije svoje razmišljanje. Ova potraga, kako ističe, često je obavijena slojevima strasti i zabluda.

- Ta magla strasti nam zamagljuje vizuru, zamagljuje nam sposobnost da prepoznamo ko je za nas - naglašava otac Arsenije, iguman Manasira Ribnica.

youtube/printscreen/Dok anđeli spavaju
Iguman Arsenije poznat je po svom daru za besedništvo

Monah Arsenije dalje ističe da je ljubavni odnos između muškarca i žene temelj porodice, koja je osnov društva.

- Ako porodica ne valja, ništa ne valja. Iz nje se stvara novi život, novi čovek - objašnjava on. Uprkos tome, ne postoji univerzalno "pravo", već je suština u tome da Bog šalje "pravu" osobu na način koji se može shvatiti tek kada se oboje posvete duhovnom i emocionalnom razumevanju.

- Pravu pošalje Bog, ali - onako 'sirovo'. Ja sam za nju pravi na 'sirov' način, ona je za mene prava na 'sirov' način. Ona može i da prestane da bude prava za mene i ja za nju, ukoliko se ne radi na tome - kaže monah Arsenije, a ovaj uvid nas podseća da je istinska kompatibilnost rezultat zajedničkog rada i truda.

Kada se postavi pitanje kako prepoznati tu pravu osobu, monah Arsenije savetuje da se fokusiramo na ličnost i duhovnu povezanost.

- Kako se prepoznaje taj pravi? Tako što ćemo najpre da se upoznamo, komuniciramo i družimo prvenstveno kao ličnosti. Dakle, na planu naših ličnosti, odnosno našeg duha i duše.

On takođe ističe važnost da se u početnim fazama odnosa pazi na prirodan tok komunikacije, uz izbegavanje prisilne ili neprimerene inicijative.

- Ipak je bolje pustiti da muškarac prvi priđe. Žena može da povoda, može u neki svoj lep način, ali nije dobro i neprirodno je kada devojke prve prilaze muškarcu - savetuje otac Arsenije.

youtube/printscreen/ Компас
Otac Arsenije, iguman je Manastira Ribnica

U vezi sa razlikama među ljudima, otac Arsenije kaže:

- Treba tražiti partnera svog ekonomskog staleža, svoje vere, svog naroda i iz svog kraja. To je najbolje!

Kada već dođe do upoznavanja, po rečima oca Arsenija, sve bi trebalo da bude postepeno i temeljno, sa naglaskom na razumevanju dubokih vrednosti i uverenja partnera:

- Kada smo počeli da se družimo, izaći ćemo, popričaćemo, upoznaćemo se sve više i više.

Monah Arsenije daje poseban značaj očuvanju moralnih vrednosti i duhovnog integriteta u vezi:

- Ako u međuvremenu, u tom našem druženju, ona ili on da do znanja, konkretno pokretom ruke ili tela, da nas zagleda, da nas dodirne, pokaže da želi telesni odnos - mi ćemo videti da to već nije stvar koja ide kako treba.

Na kraju, monah Arsenije pruža potpunu sliku toga kako očuvanje duhovne i moralne perspektive može doprineti dugotrajnoj i srećnoj vezi.

youtube/printscreen/ RTS Trag - Zvanični kanal
Iguman Arsenije

- Ako se ona "izanđa" u tim ispraznim odnosima, ona onda gubi tu lepotu i gubi taj spoj u braku, znači, na taj pravi način, kada se uzdržimo malo u početku, jer hvala Bogu, čeka nas ceo život, čeka nas ceo brak, onda je ta bračna veza, ta bračna polna ljubav, u stvari, najlepša i dugotrajna.

Duhovni i moralni principi koje monah Arsenije iznosi nude osvežavajući pogled na potragu za srodnom dušom, podsećajući nas da je prava ljubav rezultat duhovne povezanosti i zajedničkog rada na izgradnji odnosa. U savremenom svetu, gde se često naglašava površnost, ove mudre reči pružaju svetlost na putu traženja istinske i trajne ljubavi.