Duhovna riznica 21.09.2024 | 09:26

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Uz veru se pravi dobar izbor, nada daje snagu, a trpljenje vodi ka dobrom ishodu

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Uz veru se pravi dobar izbor,  nada daje snagu, a trpljenje vodi ka dobrom ishodu
Shutterstock

Sveti Teofan Zatvornik u svojoj knjizi tumači izbor Majke Božije kao najviši primer duhovne postojanosti. U trenutku njene smrti, sam Hristos prima njenu dušu, čime se potvrđuje večna nagrada onima koji izaberu dobar deo. Taj put, iako ispunjen iskušenjima, osvetljava vera, nada i trpljenje, koji vode do spasonosnog cilja.

Marija je dobar deo izabrala (Lk.10,42).Uspenje Majke Božije predstavlja dobar kraj toga izbora. Sam Spasitelj je pri njenom uspenju u svoje ruke primio njenu dušu. Toga su se udostojili i mnogi sveti.

U raznim oblicima i stepenima, isto doživljavaju i svi koji izabiraju dobar deo. U trenutku izbora nadom se nazire kraj. On se u izvesnom stepenu predoseća. Nakon toga, trud, borbe i samoprinuđavanja delimično pomračuju izabrani put.

Ipak, kao zvezda vodilja – ostaje dobri kraj dobrog dela. On liči na vatru koja u daljini svetluca putniku koga je na putu zadesio mrak. Nada je podsticaj snage i potkrepljenje trpljenja i postojanosti u započetom. Ona sama jača verom. Verom se pravi izbor, nadom se istrajava u izboru, a trpljenjem se dolazi do dobrog kraja.