Duhovna riznica 28.10.2024 | 13:00

"JESI LI TI KRŠEN?" Otac Rafailo objasnio gde grešimo u vezama i šta je jedina prava ljubav

Autor: M.M.
"JESI LI TI KRŠEN?" Otac Rafailo objasnio gde grešimo u vezama i šta je jedina prava ljubav
SPC, Shutterstock Otac Rafailo

Prema hrišćanstvu ljubav i opsesija se isključuju, a jedina beskonačna ljubav svakog hrišćanina, treba da bude ljubav prema Bogu.

Ljubav se definiše kao "snažan osećaj privrženosti" ili kao kao jaka emocija prema prema nekoj stvari ili osobi, međutim, problem nastaje kada ona preraste u opsesiju i zavisnost prema nekome koga volimo. 

Istraživanja pokazuju da nekada ljubav može izazvati zavisnost kakvu stvaraju droga, kockanje ili alkohol, i tada osoba koja voli počinje da, kao i zavisnici od ovih poroka, da ispoljavaju nezdrave emocije koje se kreću od potpune euforije do histeričnog očaja. 

Opsesija, prema rečima stručnjaka, može se uporediti sa osećajima koja imaju deca kada ne dobiju ono što žele - rade sve kako bi dobili ono što su zacrtali, a u takvim situacijama mogu ugroziti i sebe i druge. 

Prema hrišćanstvu ljubav i opsesija se isključuju, a jedina beskonačna ljubav svakog hrišćanina, treba da bude ljubav prema Bogu. 

O tome je jednom prilikom govorio i veoma poštovani otac Rafailo Boljević.

Printscreen/Youtube/Dok anđeli spavaju
Otac Rafailo

- Beskonačna ljubav je ona vezana za Hrista, sve drugo je patologija, promašaj. Tu se onda režu vene, ljudi se odriču života i onda imamo pesme, romane, filmove: "A tebe nema!" i tako dalje. Znate oni stihovi gde se prenemažemo, padamo pod stolove, razumete, sa mostova i pod vozove, jer nje nema i njega nema. Kojega bre njega. Koja je to ona? Jesi normalan? Jesi ti kršten? Sve to stoji, za svakoga ima ljubavi, srce može da voli silno, ali kako Gospod govori u Svetom jevanđelju dajući uputstva za ljubav: "Ljubi gospoda Boga svojega svim srcem, samo tako je ludilo ljubavi opravdano!" - reči su oca Rafaila.

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Rastereti se, svešteniče Božiji, od te težine, i ispusti potoke božanskih reči, i radi svoje utehe i radi oživljenja poverenih ti duša"

U vremenu kada duše verujućih traže istinu i duhovnu utehu, zatvaranje usta sveštenika može dovesti do ozbiljne duhovne patnje zajednice. Sveti Teofan poziva da se shvati ozbiljnost zadatka: ako sveštenici ne govore, vernici ostaju bez hrane za dušu. U tom smislu, propovedanje nije samo obaveza, već i odgovornost koja ih povezuje sa onima kojima služe. Njegova poruka je jasna: kada sveštenici ćute, vernici ostaju bez duhovne hrane, što dovodi do njihove patnje. Sveti Teofan poziva sveštenike da se oslobode bremena koje nosi istina koju ne dele, naglašavajući važnost aktivnog propovedanja.