Crkve i manastiri 22.10.2024 | 13:20

POZNATI AMERIKANAC PRIMIO PRAVOSLAVLJE: "Bog je tako rekao, želim da živim u manastiru"

Autor: M.M.
POZNATI AMERIKANAC PRIMIO PRAVOSLAVLJE: "Bog je tako rekao, želim da živim u manastiru"
Printscreen/Youtube/Emisija Maša i... Džibri Bel često pomaže ljudima u Srbiji

Džibri Bel je ispričao kako je odlučio pre četiri - pet godina da postane pravoslavac, a krštenje je obavio u crkvi u Čikagu.

Amerikanac Džibri Bel, poznat po svojim snimcima na društvenim mrežama u kojima deli oduševljenje Srbijom, prešao je u pravoslavlje.

On je u snimku na Tik Tok nalogu "minut_sa_mashom" ispričao kako je do toga došlo i koji su razlozi za to.

On ispričao je kako je odlučio pre četiri - pet godina da postane pravoslavac, a krštenje je obavio u crkvi u Čikagu. Džibri je izrazio želju da uči više o pravoslavlju i planira da postiti i provede vreme u manastiru.

- Pre četiri-pet godina sam bio u crkvi i rekao sebi: "Možda želim da budem pravoslavac". Ne znam zašto je tako bilo. Bog samo kaže. I onda sam čekao i čekao. I otišao sam u crkvu u Čikagu i tamo sam se krstio. Bilo je mnogo lepo - ispričao je on za ovaj kanal, krsteći se sve vreme, i rekao da sada želi da uči više o pravoslavlju. 

Printscreen/Youtube/Novo Jutro
Džibri Bel često pomaže ljudima u Srbiji

- Postiću ovog meseca - rekao je, a ističe i da želi da ide i u manastir.

- Želim da živim u manastiru, da naučim više, zato što je Bog veliki. Moja religija je ljubav, ali ja sam pravoslavac - rekao je Džibri Bel. 

On, inače, već duže vreme živi u Srbiji u koju ga je dovela ljubav prema jednoj Mioni. Uprkos raskidu sa njom, ovde je ostao, jer je zavoleo Srbiju i Srbe. Divi se, kako našoj kulturi, tako i ljudima i često priča da Zapad ima pogrešno mišljenje o nama.

Ovde organizuje i brojne humanitarne akcije, deli milostinju...

Član muzičkog benda "Black Serbs".

Duhovna riznica 08:00 | 21.10.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Reči pravde Božije šire se svuda po zemlji, i svaka od njih za tebe može biti Jovan izobličitelj"

Iako pravda može delovati umekšano i blago, ona se ne može ignorisati. Njena istina, kao unutrašnji glas, ne može biti utišana nasiljem ili represijom. Umesto toga, potrebno je raditi na umirenju savesti kroz veru, iskreno pokajanje i odlučnost da se živi u skladu s njom. Sveti Teofan nas poziva da obratimo pažnju na unutrašnje sukobe, jer spoljašnje prepreke ne mogu ugroziti unutrašnji mir koji dolazi iz duboke veze sa sobom i s Bogom. U tom smislu, svaka reč pravde može biti naš unutrašnji Jovan, koji nas poziva na autentičnost i hrabrost da se suočimo sa sopstvenim demonima.