Praznici i sveci 20.10.2024 | 05:00

DANAS JE SRĐEVDAN, SLAVA SVETIH MUČENIKA SERGIJA I VAKHA: Oni su zbog vere u Hrista caru otkazali poslušnost i to glavom platili

Autor: M.M.
DANAS JE SRĐEVDAN,  SLAVA SVETIH MUČENIKA SERGIJA I VAKHA: Oni su zbog vere u Hrista caru otkazali poslušnost i to glavom platili
Printscreen Sveti mučenici Sergije i Vakho

Sergije i Vakho bili su rimski dostojanstvenici na dvoru cara Maksimilijana. I sam car ih je uvažavao zbog hrabrosti, mudrosti i vernosti, ali sve su promenilo kad je saznao da su hrišćani.

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas praznik Srđevdan, posvećen Svetim mučenicima Sergiju i Vakhu.

Sveti mučenici Sergije i Vakho

Printscreen
Sveti mučenici Sergije i Vakho

Sergije i Vakho bili su rimski dostojanstvenici na dvoru cara Maksimilijana. I sam car i je uvažavao zbog hrabrosti, mudrosti i vernosti. Ali kad je car čuo da su ova dva velikaša hrišćani, to je veoma naljutilo. I jednom kada je bilo veliko prinošenje žrtava idolima, car je pozvao Sergija i Vakha, da zajedno s njim prinesu žrtve, što su oni kategorički odbili i caru su otkazali poslušnost.

Van sebe od ljutnje, car je naredio da se sa njih svuku vojničko odelo, prstenje i odlikovanja, i da ih obuku u ženske haljine; još im je stavio gvozdene obruče oko vrata. Takve ih je izveo na ulice Rima kako bi im se ljudi podmsmevali. 

Potom ih je poslao u Aziju, svom namesniku Antiohu, na istjazanje. A Antioh je i došao do tog položaja upravo zahvaljujući Sergiju i Vakhu, koji su ga u svoje vreme i preporučili caru.

Kada ih je Antioh počeo savetovati da se odreknu Hrista, i da sebe spasu beščešća, muka i smrti, oni su mu odgovorili:

"i čest i beščešće, i život i smrt — sve je jedno onome ko ište carstva nebeskoga.“

Antioh baci Sergija u tamnicu, i naredi prvo da se muči Vakh. Sluge su se menjale jedan za drugim tukući Vakha, sve dok  ga nisu ubili. Ubijen je u gradu Varvalisu.

"Tada Sergije sveti bi izveden, i obuven u gvozdene opanke, s načičkanim ekserima, pa tako oteran u grad Rosaf u Siriju, i tamo mačem posečen; i duša mu ode u Raj, da tamo zajedno sa Vakhom, drugom svojim, prime vence slave besmrtne od Hrista Cara k Gospoda svoga. Postradaše ovi krasni vitezi vere Hristove oko 303. godine", piše u žitijama.

Sveti mučenik Polihronije

Rodom iz eparhije Agatanidske, roditelji su mu bili seljaci. Kao mladić radio je u vinogradu nekoga Carigrađanina. Danonoćno se molio i postio. Videći kako živi, gazda mu se divio i dao mu je mnogo više novca nego što je zaradio. On ga je uzeo i sagradio crkvu. U vreme Nikejskog Sabora Polihronije beše čtec. Pokazao je veliku revnost u zastupanju pravoslavlja pred Arijancima, posle čega je postavljen za sveštenika. Jeretici su ga kasnije ubili iz osvete i to u crkvi.  

Duhovna riznica 08:00 | 16.10.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Ne, uvek revnuj za pravednost, ali pri svoj svojoj pravednosti smatraj sebe nepotrebnim slugom..."

Sveti Teofan nas upozorava da oni koji se smatraju pravednicima mogu lako skliznuti u osuđivanje, umesto da prepoznaju sopstvene slabosti. Pravi pravednik je onaj koji, svesno osećajući svoju grešnost, ne žudi za kaznom drugih, već se fokusira na vlastiti put ka pomirenju. U njegovoj poruci leži poziv na introspekciju: pre nego što sudimo drugima, trebalo bi da se osvrnemo na svoje grehe. Samo kada prepoznamo svoju potrebu za oproštajem, možemo zaista oprostiti drugima. Na taj način, oproštaj postaje ne samo dužnost, već i izraz ljubavi i razumevanja.