Praznici i sveci 11.10.2024 | 05:00

ON JE BIO ZADOJEN DUHOM SVETE TEKLE: Slavimo Prepodobnog Haritona Ispovednika

Autor: M.M.
ON JE BIO ZADOJEN DUHOM SVETE TEKLE: Slavimo Prepodobnog Haritona Ispovednika
Printskrin: Instagram Prepodobni Hariton Ispovednik

Kada je počelo gonjenje hrišćana u vreme cara Avrelijana, Hariton je bio izveden na sud. Sudija mu je tražio da se pokloni idolima, ali mu Hariton rekao: "Svi vaši bogovi su besovi, koji su negda zbog gordosti svrgnuti s neba u ad preispodnji“.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan prepodobnog Haritona Ispovednika.

Bio je ugledan i građanin grada Ikonije. Zadojen duhom svoje zemljakinje Svete Tekle, Hariton je javno ispovedao ime hrišćanstvo.

Kada je počelo gonjenje hrišćana u vreme cara Avrelijana, Hariton je bio izveden na sud. Sudija mu je tražio da se pokloni idolima, ali mu Hariton reče::

- Svi vaši bogovi su besovi, koji su negda zbog gordosti svrgnuti s neba u ad preispodnji“.

I jasno im je svima stavio do znanja da on priznaje samo Isusa Hrista i hrišćanstvo kao veru. Tada su ga stavili na velike muke. Toliko su tukli i zlostavljali da mu je celo telo bilo u ranama. 

Bio je i zatvoren, ali kad je car Avrelije umro, kako se navodi, u strašnim mukama, Haritona su oslobodili.

Odmah se uputio u Jerusalim. Na putu su ga uhvatili razbojnici, od kojih se Promislom Božjim oslobodio. I nije hteo više da se vraća u Ikoniju nego se povukao u pustinju Faransku, gde je osnovao i monašku porodicu.

On je postavio zakone u toj porodici, ali kako je hteo da izbegne pohvale ljudi, povukao se drugu jednu pustinju prema Jerihonu, gde opet osnovao drugu porodicu nazvana Haritonova. Kasnije je osnovao i treću -  Sukijsku, grčki zvanu Stara Lavra. Upokojio se u dubokoj starosti i preselio se u slavu Gospoda 10. oktobra 350. god.

Njegove mošti počivaju u prvoj njegovoj porodici Svetom Haritonu pripisuju sastav čina postriženja monaškog.

Beseda na današnji dan kaže:

Ono što Sin Božji hoće, i Otac hoće, i Duh Sveti hoće. A ono što Sveta Trojica hoće, ono biva. A šta hoće Gospod Sin Božji? On hoće, da i učenici Njegovi budu sa Njim zajedno u carstvu nebeskom; i ne samo Njegovih 12 učenika nego i svi oni, veli Gospod, koji me uzveruju njihove reči radi. U te se i mi računamo, braćo moja, koji se krstismo i veru apostolsku primismo i održasmo; ali samo pod uslovom, ako se sami toga velikog blaga ne odreknemo nedelima svojim, odstupanjem od vere, nečistotom greha, bogohulnim rečima i pomislima.