Praznici i sveci 04.10.2024 | 03:00

ON JE NAPISAO ODBRANU HRIŠĆANSTVA, A POTOM UMRO OD GLADI: Danas slavimo Svetog apostola Kodrata

Autor: M.M.
ON JE NAPISAO ODBRANU HRIŠĆANSTVA, A POTOM UMRO OD GLADI: Danas slavimo Svetog apostola Kodrata
SPC/printskrin Sveti apostol Kodrat

Zbog propovedanja hrišćanstva bio je žestoko kažnjen i ubijen. Najpre su ga kamenovali, a potom bacili u tamnicu.

SPC i njeni vernici 4. oktobra molitveno se sećaju Svetog apostola Kodrata. On je bio jedan jedan od Sedamdesetorice, učenik velikih apostola. Propovedao je Jevanđelje u Atini, i bio episkop,  najpre u Atini posle Svetog Publija, a potom u gradu Magneziji.

Bio je vrlo oblazovan i blage prirode. Njegov životopisac kaže o njemu:

"Beše kao zvezda jutarnja posredi oblaka (Sirah. 8, 6); oblaci behu tamno jelinsko neznaboštvo, bez svetlosti blagočešća; a Sv. apostol Kodrat kroz reč Božju zasija im – Jelinima – kao svetlost velika, osvetli tamu, nizloži skverne žrtve, skruši idole, i razori hramove demonske molitvom. No tama uvek mrzi svetlost; tako i neznabošci omrzoše Kodrata svetoga..."

Zbog propovedanja hrišćanstva bio je žestoko kažnjen i ubijen. Najpre su ga kamenovali, a potom bacili u tamnicu. Tu mu nisu davali ni mrvicu hrane pa je umro od gladi.  

Sveti Kodrat napisao je odbranu hrišćanstva i predao je caru Adrijanu. Ta odbrana toliko je značajna, jer je car posle nje naredio da se hrišćani ne gone bez naročitih razloga. Sveti Kodrat je umro oko 130. godine, a njeove svete mošti počivaju u Magneziji, gde je i skončao ovozemaljski život.

Duhovna riznica 06:00 | 03.10.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "U prirodi ne može postojati obmana i laž"

U misli za 15. četvrtak po Pedesetnici, Sveti Teofan nam poručuje da je u srcu svake osobe usađeno duboko osećanje za Božansko, koje nas neprekidno vuče ka Gospodu. U evanđelju po Marku (Mk. 6,33) opisuje se, podseća, trenutak kada se narod okuplja oko Isusa, vođen potrebom za duhovnim ispunjenjem. Ova scena, u kojoj Isus hrani pet hiljada ljudi, oslikava kako Božanska prisutnost deluje na ljude, probuđujući u njima skrivenu glad za nečim višim.