Praznici i sveci 10.10.2024 | 05:00

KADA SU VOJNICI VIDELI NJEGOVO ČUDO, NJIH 49 JE ODMAH PREŠLO U HRIŠĆANSTVO I TO SU GLAVOM PLATILI! Danas je Sveti mučenik Kalistrat

Autor: M.M.
KADA SU VOJNICI VIDELI NJEGOVO ČUDO, NJIH 49 JE ODMAH PREŠLO U HRIŠĆANSTVO I TO SU GLAVOM PLATILI! Danas je Sveti mučenik Kalistrat
Wikipedia Sveti mučenik Kalistrat

Na moštima Svetog Kalistrata i njegovih ubijenih saboraca podignuta je crkva.

SPC i njeni vernici danas slave Svetog mučenika Kalistrata.

Rodom je iz Kartagene. Bio je hrišćanin od rođenja, kao i njegov otac  deda. Jedan od Kalistratovih predaka, po imenu Neokor, služio je kao vojnik u Jerusalimu pri Pontijskom Pilatu u vreme stradanja Isusa Hrista.

Videvši mnoga čudesa pri Isusovoj, Neokor je poverovao u njega, proučavao je hrišćanstvo i apostoli su ga krstili. Kada se vratio kući, doneo je sa sobom i veru i Hrista i u svom domu je negovao kao najveću dragocenost.

Tako je i Sveti Kalistrat bio rođen, kršten i vaspitan kao hrišćanin. Kada je otišao u vojsku, bio je jedini hrišćanin.  Neko od njegovih drugova ga je video kako ustaje noću i moli se i odmah ga je prijavio vojvodi Persentinu da je hrišćanin.

Persentin je u to vreme bio poznat kao veliki mrzitelj hrišćanstva i kao čovek koji muče hrišćane.  Kako bi se uverio da li je Kalistrat zaista hrišćanin, on mu odmah naredi da prinese žrtve idolima, što je Kalistrat kategorički odbio.

Vojvoda je tada odlučio da ga prebiju, a onda je Sveti Kalistrat bačen u more. On je tako izranjavam i istučen uspeo da ispliva zdrav iz mora, a prema predanju, dok je izlazio hodao je vodom. Kada su vojnici videli to čudo, njih 49 je odmah odlučilo da pređe u hrišćanstvo. I oni su bili prebijeni i bačeni u tamnicu zajedno sa Svetim Kalistratom.

On ih je amo podučavao veri Isusa Hrista i konstantno ih bodrio u muci. 

"I oni pokazaše veliko mužestvo u stradanju, a Gospod pokaza veliku silu na njima. Opaki mučitelj posla vojnike u tamnicu noću, te ubiše Sv. Kalistrata i 49 njegovih drugova", navedeno je u žitijama.

Svi su stradali 304. god. Na njihovim moštima kasnije je podignuta crkva.