Praznici i sveci 01.10.2024 | 05:00

ON JE NA SVOJIM PLEĆIMA NOSIO TERET BOGATSTVA, A ONA TERET ROPSTVA! Danas su Sveti Evmenije Gortinski i Sveta mučenica Ariadna

Autor: M.M.
ON JE NA SVOJIM PLEĆIMA NOSIO TERET BOGATSTVA, A ONA TERET ROPSTVA! Danas su Sveti Evmenije Gortinski i Sveta mučenica Ariadna
Printscreen Sveta mučenica Ariadna

Oboje su se još u ranoj mladosti prikonili Hristu i molitvom izdejstvovali čudesa.

SPC i njeni vernici danas slave dva sveca - Svetog Evmenija Gortinskog i Svetu mučenicu Ariadnu.

Sveti Evmenije Gortinski

Printscreen
Ikona Svetiog Evmenija Gortinskog

Bio je sa Krita. Od mladosti je išao za Hristom i oslobodio se, kako piše u njegovim žitijama, dva teška bremena: od bremena bogatstva i od bremena tela. Prvog bremena oslobodio se tako što ga je razdelio siromašnima i bolesnima, a drugoga velikim postom.

I tako je najpre izlečio sebe, pa onda počeo i drugima da daje iscelenje. Kažu da je ispunjen blagodaću Duha sijao takvom svetlošću da su svi mogli da je vide. 

"Pa kao što je pisano ne može se grad sakriti kad na vrhu gore stoji (Mat. 5, 14), ne može se ni Evmenije sveti sakriti od sveta".

Ljudi su ga izabrali za episkopa u Gortinu. Kao episkop upravljao je vernicima koji su ga veoma cenili.  Molitvom je činio čudesa - umrtvio zmiju, demone isterivao, bolesnike mnoge iscelio; i to ne samo u svome mestu nego i u Rimu i u Tivaidi.

U Tivaidi je molitvom od Boga isprosio kišu u vreme suše.  Tamo je i umro. Živeo i delovao u 7. veku.

Sveta mučenica Ariadna

Printscreen
Ikona Svete mučenice Ariadne

U gradu Promisi u Frigiji za vreme cara Adrijana bio je jedan vlastelin Tertil neznabožac. Ariadna, koja je bila  devica,  bila mu je robinja, ali i hrišćanka.

Na dan rođenja svoga sina Tertil je organizovaoi veliko žrtvoprinošenje idolima, na koje  Ariadna nije pošla nego je ostala kući da se moli Bogu. To je njenog gospodara ražestilo i zbog toga je počeo da je prisiljava da se odrekne Hrista i pokloni idolima. No kako se Ariadna to odbila, on je pretukao i bacio u tamnicu.

U jednom trenutku je oslobodio iz tamnice, ali ju je isterao iz kuće. U jednom trutku se pokajao i poslao sluge da je traže i vrate kući.  Ariadna, koja se udaljila od grada,  kada je videla gonitelje poče se moliti pred jednom stenom koja se otvorila i u koja se sakrila. Sluge je ovo zbunilo, pa su počele među sobom da se svađaju i biju, "te izgiboše jedan od drugog".

Duhovna riznica 08:00 | 29.09.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kako je moguće da mnogi veruju, a da malo njih živi po veri?

Sveti Teofan Zatvornik za današnji dan, nedelju četrnaestu po Pedesetnici, podseća na parabolu o kraljevskoj svadbi iz Jevanđelja, gde car poziva zvanice na svadbu svog sina. Ova priča nam jasno ukazuje na suštinsku poruku: svadba simbolizuje Carstvo nebesko, dok je poziv na nju propoved Jevanđelja. Mnogi, međutim, odbacuju ovaj poziv zbog svakodnevnih briga i obaveza.