Duhovna riznica 29.09.2024 | 08:00

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kako je moguće da mnogi veruju, a da malo njih živi po veri?

Autor: M.M.
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kako je moguće da mnogi veruju, a da malo njih živi po veri?
Schutterstock Vera, molitva, Ilustracija

Sveti Teofan Zatvornik za današnji dan, nedelju četrnaestu po Pedesetnici, podseća na parabolu o kraljevskoj svadbi iz Jevanđelja, gde car poziva zvanice na svadbu svog sina. Ova priča nam jasno ukazuje na suštinsku poruku: svadba simbolizuje Carstvo nebesko, dok je poziv na nju propoved Jevanđelja. Mnogi, međutim, odbacuju ovaj poziv zbog svakodnevnih briga i obaveza.

Ono što je posebno značajno jeste figura onog zvanog koji nije bio odeven u svadbeno ruho i koji je zbog toga izbačen. Ovaj detalj nosi duboku poruku o vernosti i unutrašnjem stanju duše. Sveti Teofan naglašava da je važno ne samo imati veru, već je živeti. Oni koji se smatraju vernicima, a nemaju plodove vere u svom životu, zapravo se nalaze u opasnoj poziciji.

Postavlja se pitanje: ko smo mi u ovom pozivu? Da li zaista verujemo ili smo samo deo grupe koja se smatra hrišćanskom? Mnogi se izjašnjavaju kao vernici, ali njihova dela i osećanja često nisu u skladu s tom izjavom. U tom smislu, sveti Teofan nas poziva na introspekciju: da preispitamo svoju veru, da ispitamo svoja osećanja i dela.

"Car načini svadbu za svoga sina i posla po zvanice. Posla jednom, pa drugi put. Međutim, zvanice ne dolaze zbog žitejskih briga: jedan je otišao u polje svoje, drugi u trgovinu. Upućen je nov poziv u drugim sferama i bračna palata se napunila. Među ostalima, našao se jedan koji nije bio odeven u svadbeno ruho. Zbog toga je izbačen (Mt.22,2-14).

Smisao priče je jasan. Svadba je – Carstvo nebesko, poziv – propoved Jevanđelja, oni koji su odbili poziv – neverujući, a bez svadbenog ruha – verujući, ali bez života po veri. Ko kojoj grupi ljudi pripada, neka sam prosudi. Da smo zvani – jasno je. Međutim, da li verujemo? Opet, moguće je, kao pod opštim imenom, biti i među verujućima, a u stvari biti bez vere. Jedan uopšte ne misli o veri, te je kod njega uopšte i nema, a drugi nešto i zna o veri i iz vere, i time je zadovoljan; jedan krivo tumači veru, a drugi se sasvim neprijateljski odnosi prema njoj. Pa ipak, svi se ubrajaju u Hrišćane, premda kod njih nema ničeg hrišćanskog.

Ukoliko ti veruješ, ispitaj da li su sa tvojom verom saobrazna tvoja ocećanja i dela – tj. ruho duševno – zbog kojih te Bog vidi odevenim ili neodevenim za svadbu. Moguće je čak i dobro poznavati veru i revnovati za nju, a u životu služiti strastima, tj. odevati se u sramnu odeću greholjubive duše. Kod takvih je jedno na rečima, a drugo u srcu. Na jeziku je: „Gospode, Gospode! „, a unutra: „Izgovori me“. Razmislite da li ste u veri, i posebno, da li ste u svadbenom ruhu vrlina ili u sramnim dronjcima grehova i strasti."

Duhovna riznica 08:00 | 25.09.2024

MISAO ZA SVAKI DAN U GODINI: Molitva je primalac Božjeg dejstva, a najbolja glasi: "Gospode, učini sa mnom kako sam hoćeš"!"

Sveti Teofan Zatvornik u svojoj knjizi 14. srede po Pedesetnici ukazuje na to kako su Božji sledbenici, suočeni s "olujom na moru", simbol svakog čoveka u borbi sa životnim izazovima. Iako se Gospod čini nepomičnim i statičnim, jasno stavlja do znanja da je uvek prisutan, prateći sve šta se dešava. On reaguje samo kada su ljudski napori nedovoljni, čime se osigurava da se Njegov plan ostvari.