Duhovna riznica 25.09.2024 | 08:00

MISAO ZA SVAKI DAN U GODINI: Molitva je primalac Božjeg dejstva, a najbolja glasi: "Gospode, učini sa mnom kako sam hoćeš"!"

Autor: M.M.
MISAO ZA SVAKI DAN U GODINI: Molitva je primalac Božjeg dejstva, a najbolja glasi: "Gospode, učini sa mnom kako sam hoćeš"!"
Shutterstock Dete plovi morem, Ilustracija

Sveti Teofan Zatvornik u svojoj knjizi 14. srede po Pedesetnici ukazuje na to kako su Božji sledbenici, suočeni s "olujom na moru", simbol svakog čoveka u borbi sa životnim izazovima. Iako se Gospod čini nepomičnim i statičnim, jasno stavlja do znanja da je uvek prisutan, prateći sve šta se dešava. On reaguje samo kada su ljudski napori nedovoljni, čime se osigurava da se Njegov plan ostvari.

Sveti Teofan još jednom naglašava da je molitva ključni kanal za Božiju pomoć, pozivajući nas da se predamo Božijoj volji s rečima: "Gospode, učini sa mnom kako hoćeš." Ova misao ukazuje da bi trebalo da imamo poverenje i otvorenost prema Božijem promišljanju, čak i kada se suočavamo s neizvesnostima života.

"Učenici plove po moru. Podiže se bura i oni dospevaju u opasan položaj. Gospod, međutim, spava. Oni viču: „Gospode, spasi!“ On jednom rečju utišava buru (Mk.4,38-39). Drugo činjeničko projavljivanje poretka Božastvenog promišljanja. Svaki čovek, i narod, i Crkva – sami plove po moru života, prirodnim n natprirodnim silama koje su u njih položene, po poretku koji je Bog uspostavio. Gospod počiva, iako prebiva usred događaja koji se zbivaju. Sam počinje da deluje tek kada preti neminovna beda, koja namerava da smer događanja skrene suprotno Njegovim Božanstvenim planovima. On je svagde i sve čuva, sve zagreva disanjem svoje ljubavi, premda svojoj tvari ostavlja da deluje silama koje je On dao, po zakonima i porecima koje je On zaveo za svagda i opredelio na trajnost. Ne deluje On svagde lično, iako je sve od Njega i premda bez Njega ništa ne biva. Uvek je gotov da i sam deluje, kada, po svojoj bezgraničnoj mudrosti i pravdi, vidi da je neophodno. Molitva je, pak, primalac Božijeg dejstva. A najbolja je: „Gospode, Ti sve znaš! Učini sa mnom kako sam hoćeš!"