Duhovna riznica 23.09.2024 | 15:29

PATRIJARH VARTOLOMEJ PONOVO UPUTIO ŽESTOKE REČI RUSIJI: „Nisu im smetali srpovi i čekići, ali im polumesec smeta!“

Izvor: Religija / vimaorthodoxias.gr
Autor: Saša Tošić
PATRIJARH VARTOLOMEJ PONOVO UPUTIO ŽESTOKE REČI RUSIJI: „Nisu im smetali srpovi i čekići, ali im polumesec smeta!“
OZAN KOSE / AFP / Profimedia

Nove izjave poglavara Carigradske patrijaršije dodatno produbljuju podele u pravoslavnom svetu, iako pozivaju na jedinstvo uprkos ruskom otporu priznanju ukrajinske autokefalije.

Posle nedeljne liturgije, u svojoj besedi carigradskoi patrijarh Vartolomej je jednom rečenicom ponovo stavio pravoslavni svet pred prekretnicu, produbljujući postojeće raskole unutar pravoslavlja. U svojoj besedi u manastiru Svetog Đorđa u Kilkisu, na saboru sveštenstva Mitropolije Polijanske i Kilkisijske, patrijarh Vartolomej je istakao potrebu za jedinstvom i kreativnom saradnjom među svim pravoslavnim Crkvama, ali je u isto vreme uneo i uznemirenost u mnogim pomesnim crkvama.

OZAN KOSE / AFP / Profimedia
Patrijarh Vartolomej

Patrijarh Vartolomej je podsetio na svepravoslavni značaj Svete i Velike Saborske skupštine održane na Kritu 2016. godine, ističući napore Carigradske patrijaršije u promociji tog jedinstva, ali i na žalosnu činjenicu da su pojedine Crkve, poput Ruske pravoslavne crkve, izostale sa sabora. U jednom od oštrijih komentara, patrijarh je istakao:

- Rusima nisu smetali srpovi i čekići komunizma, ali im je polumesec na kupoli crkve Svete Irine u Carigradu predstavljao prepreku - rekao je patrijarh Vartolomej.

Ova izjava dodatno je ukazala na duboke istorijske i duhovne rane koje već dugo razdvajaju neke od najvažnijih pravoslavnih Crkava, naročito posle sporne odluke Carigradske patrijaršije da prizna autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve. Patrijarh Vartolomej je naglasio:

- Priznanje autokefalije bio pravedan zahtev ukrajinskih vernika, naročito u svetlu ugnjetavanja od strane Moskve, koje je postalo još vidljivije nakon rata 2022. godine.

OZAN KOSE / AFP / Profimedia
Patrijarh Kiril

Iako je Ruska pravoslavna crkva pokazala otpor ovom priznanju, patrijarh Vartolomej je ostao uveren da će vremenom i ostale pomesne Crkve priznati ukrajinsku autokefaliju, navodeći da je proces priznanja novih autokefalnih Crkava često dug i složen. Kao primer je naveo Grčku pravoslavnu crkvu, koja je stekla autokefaliju 1833. godine, ali je Carigradska patrijaršija to zvanično priznala tek 1850. godine.

Ove izjave ponovo su rasplamsale rasprave unutar pravoslavnog sveta oko pitanja primata i autokefalije, pokazujući da je jedinstvo pravoslavlja ozbiljno narušeno u kontekstu političkih i duhovnih turbulencija. Ipak, patrijarh Vartolomej je izrazio nadu da će kroz molitvu i promišljen dijalog ovi raskoli biti prevaziđeni, te da će pravoslavna crkva nastaviti da svedoči jedinstvenu i apostolsku veru u svetu.