Crkve i manastiri 23.09.2024 | 21:50

LITURGIJA JE NAJVAŽNIJE BOGOSLUŽENJE I OVO NIKAD NE SMETE DA URADITE KAD NA NJU DOĐETE! Neoprostivi je greh, a većina Srba baš to radi!

Autor: M.M.
LITURGIJA JE NAJVAŽNIJE BOGOSLUŽENJE I OVO NIKAD NE SMETE DA URADITE KAD NA NJU DOĐETE! Neoprostivi je greh, a većina Srba baš to radi!
Printscreen/Youtube/ Pirot Plus Online Liturgija

Po učenju Svetog Jovana Zlatoustog „samo, Bože sačuvaj, ako si bolestan ili ako što postradaš. Ali inače nemoj izlaziti, jer ako izađeš pre završetka, podoban si Judi, koji je izašao sa Tajne večere, gdje behu za trpezom Spasitelj sa apostolima, i otišao je i prodao Hrista".

Liturgija je najvažnije bogosluženje hrišćanske crkve, zato što se na njoj, pod vidom hleba i vina, prinosi Bogu tajanstvena žrtva Tela i Krvi Gospoda Isusa Hrista, a kojom se mi pričešćujemo, radi našeg osvećenja i sjedinjenja sa raspetim i vaskrslim Hristom.

Najprostije rečeno, kada se crkva radi određenog zadatka okupi kao narod Božiji radi molitve i blagodarenja (zahvalnosti) Gospodu, taj skup se zove Liturgija. Reč "Liturgija" je grčkog porekla i znači "zajednička služba", "služba Božija". Bogosluženje se često naziva i evharistija, što znači blagodarnost.

Šrilikom prisustvovanja liturgiji treba ispoštovati jedan važan crkveni kanon, odnosno nikad se ne sme napuštati. 

Kako proučava Sveti Jovan Zlatousti "samo, Bože sačuvaj, ako si bolestan ili ako što postradaš. Ali inače nemoj izlaziti, jer ako izađeš pre završetka Liturgije, podoban si Judi, koji je izašao sa Tajne večere, gdje behu za trpezom Spasitelj sa apostolima, i otišao je i prodao Hrista".

Koliko je liturgija važna u hrišćanstvu i zašto se sledi ovaj kanon u jednoj od svojih beseda pričao otac Rafailo:

- Sile crkve jesu slie Boga koji se rađa, Cara Nebeskog, koji je nebesko carstvo dao nama ljudima i sve nas pozvao u njega. Zato je važna sveta liturgija i zato crkva neprestano insistira na liturgijskom životu. Mi mislimo da nas ona odvaja od života, kažemo imamo potrebe. Da se razumemo, ovo je poziv na nebesku gozbu, carstvo nebesko, možda ti više voliš zemlajsko carstvo, i to je u redu, ali nemoj onda da dolazis ovde. Zato oni koji nisu za to da se odvoje od carstva zemaljskog i krenu za carem nebeskim, ne mogu ni da ga prate.

On, silazi sa nebeskih visina, unižava se, postaje čovek radi nas, njemu nije teško da bude na zemlji radi nas, a nama je teško da ostavimo životarenju u svetu da bismo nasledili nebeski život i primili blagodet Božju. Mi ne možemo da odvojimo vreme za liturgiju, dođemo godišnje 2-3 puta u crkvu, ako i dođemo, a kakvo je to dolaženje, a kakvo je to dolaženje i kakvo je to stajanje na liturgiji. Sveti Jovan Zlatousti kaže da oni koji su u crkvi rasejani takvi su isti onima koji u nju i ne dolaze. Tu si fizički, samo si grđi za videti, onog bar nismo ni videli - zaključije otac Rafailo i podseća:

- Sveti Jovan govori da je važno imati kontinuitet, dakle, pratiti.