Aktuelno iz SPC 22.09.2024 | 12:19

KO JE NOVI VLADIKA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Patrijarh Porfirije hirotonisao igumana Cetinjskog manastira u episkopa dioklijskog

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
KO JE NOVI VLADIKA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Patrijarh Porfirije hirotonisao igumana Cetinjskog manastira u episkopa dioklijskog
Printscreen/TV Hram

Na praznik Svetih Joakima i Ane, u prisustvu brojnih arhijereja, sveštenstva i vernika, obavljen je svečani čin hirotonije arhimandrita Pajsija za episkopa dioklijskog, vikara Mitropolije crnogorsko-primorske.

Na današnji sveti dan, kada se pravoslavni vernici sa ljubavlju i molitvom sećaju Svetih pravednika Joakima i Ane, u Hramu Svetog Save na Vračaru obavljen je uzvišeni čin hirotonije novog episkopa dioklijskog. Srpski patrijarh Porfirije, okružen mnoštvom arhijereja Srpske pravoslavne crkve, sveštenstva, monaštva i vernog naroda, blagoslovio je i uz molitvu rukopoložio igumana Cetinjskog manastira, arhimandrita Pajsija, za episkopa dioklijskog, vikarnog episkopa Mitropolije crnogorsko-primorske. Ovaj svečani događaj bio je ispunjen dubokom duhovnom radošću i osvećen blizinom nebeske milosti, koja se izlivala na prisutne.

Printscreen/TV Hram
 Episkop dioklijski Pajsije, vikar mitropolita crnogorsko-primorskog

Prethodnog dana, na praznik Male Gospojine, u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, patrijarh Porfirije je načalstvovao čin narečenja arhimandrita Pajsija za episkopa dioklijskog. Ovaj čin predstavljao je početak njegove nove dužnosti, a molitve sabranih duša bile su upućene da bi mu Gospod dao snage i mudrosti za buduće duhovno vođenje i pastirsku brigu.

Episkop dioklijski Pajsije, rođen je kao Darko Đerković 20. februara 1992. godine u Pljevljima. Odrastao je na Žabljaku, gde je završio osnovnu školu, a njegova duhovna putanja započela je 2007. godine upisom u Bogosloviju Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju. Njegova posvećenost i trud u bogoslovskim naukama doneli su mu izvanredne rezultate, pa je bogosloviju završio sa odličnim uspehom 2012. godine.

Foto: SPC
Narečenje u Sabornoj crkvi u Beogradu na praznik Rođenja Presvete Bogorodice

Nakon toga, sa žarom za daljim obrazovanjem, odlazi na Aristotelov univerzitet u Solunu, gde je 2017. godine stekao diplomu teologa. Tokom studija, proširivao je svoja znanja i usavršavao nemački jezik u Beču. Po povratku u Crnu Goru, stupio je kao iskušenik u manastir Đurđevi Stupovi, gde je 2017. godine primio monaški postrig od tadašnjeg episkopa Joanikija, dobijajući ime Pajsije po Svetom Pajsiju Janjevcu.

Njegova duhovna služba bila je ispunjena i brojnim studijskim boravcima u inostranstvu, od kojih se izdvaja 2018/19. godina, koju je proveo na usavršavanju u Sankt Peterburgu. Tamo je, pored pohađanja časova ruskog jezika, služio i u Svetotrojickoj Aleksandro-nevskoj lavri. U čin jeromonaha rukopoložen je 2017. godine, a 2021. godine postavljen je za nastojatelja manastira Đurđevi Stupovi.

Posle izbora episkopa Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog, arhimandrit Pajsije preuzima odgovornost igumana Cetinjskog manastira, gde nastavlja svoju predanu duhovnu službu. Njegova revnost i posvećenost doneli su mu 2021. godine proizvođenje u čin protosinđela. Pored manastirskih dužnosti, predavao je i u Bogosloviji Svetog Petra Cetinjskog tokom 2022/23. godine.

Foto: SPC
Novoimenovani vladika Pajsije

Trenutno se arhimandrit Pajsije nalazi na studijskom usavršavanju u Londonu, gde uči engleski jezik. On govori novogrčki, ruski, nemački i engleski, a služi se starogrčkim i crkvenoslovenskim jezikom. Na Majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve 2024. godine izabran je za vikarnog episkopa Mitropolije crnogorsko-primorske, sa titulom episkopa dioklijskog, i time započinje novu etapu svoje duhovne misije u službi Gospodu i vernom narodu.

Neka Gospod Bog, molitvama Svetih pravednika Joakima i Ane, daruje episkopu Pajsiju dugovečnu i blagoslovenu službu na radost celokupnog pravoslavnog naroda.