Aktuelno iz SPC 19.09.2024 | 16:11

O ČEMU JE PATRIJARH PORFIRIJE RAZGOVARAO SA KARDINALOM PAROLINOM IZ VATIKANA: Kosmet je bio jedna od ključnih tema istorijskog susreta

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
O ČEMU JE PATRIJARH PORFIRIJE RAZGOVARAO SA KARDINALOM PAROLINOM IZ VATIKANA: Kosmet je bio jedna od ključnih tema istorijskog susreta
SPC

U duhu hrišćanskog jedinstva, verski lideri su u srdačnom susretu razgovarali o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, izazovima u Ukrajini i značaju saradnje crkava širom sveta.

U svetlosti vere i bratoljublja, Patrijaršijski dvor u Beogradu bio je mesto susreta koje svedoči o trajnoj snazi hrišćanskog jedinstva. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, u pratnji visokih arhijereja, dočekao je kardinala Pjetra Parolina, državnog sekretara Svete Stolice, zajedno sa njegovim saradnicima. U ovom susretu, prožetom duhom hrišćanske ljubavi i razumevanja, sagovornici su zajednički zaključili da obeležavanje stogodišnjice Nadbiskupije beogradske predstavlja znak produbljenih odnosa između Srpske pravoslavne i rimokatoličke crkve.

Patrijarh Porfirije izrazio je zahvalnost Srpske pravoslavne crkve za dosledan stav Svete Stolice o pitanju Kosova i Metohije, ukazavši na težak položaj srpskog naroda i ugroženost hrišćanskog nasleđa na tim prostorima. U svom obraćanju, naglasio je značaj očuvanja mira i prisustva Srpske pravoslavne crkve, koja služi jevanđelju i pomirenju među Srbima, Albancima i svim narodima na Kosovu i Metohiji.

SPC
Sastanak dve verskih lidera u Patrijaršijskom domu u Beogradu

Takođe je razgovarano o spornom zakonu koji je donet u Ukrajini, a kojim se zabranjuje misija jedine kanonske pravoslavne crkve u toj zemlji. Sagovornici su istakli potrebu za zajedničkim zalaganjem za očuvanje prava hrišćanskog verovanja i delovanja, ne samo u Srbiji i Ukrajini, već i širom sveta, jer, kako su se složili, hrišćansko služenje mora biti utemeljeno na rečima angelske pesme: „Slava na visini Bogu, i na zemlji mir, među ljudima dobra volja!”

Ovaj susret predstavlja simbol nade za sve vernike, podsećajući na važnost dijaloga i saradnje među hrišćanskim zajednicama, kako na pomesnom, tako i na vaseljenskom nivou. Jer jedino kroz istinsku ljubav prema bližnjem i zajedničko služenje, crkve mogu zajedno doprinositi miru i dobrobiti celokupnog čovečanstva.