JEVANĐELJE ZA ČETVRTAK, 9. JANUAR: Čitanje iz Svetog pisma za 29. četvrtak po Pedesetnici
U ovom Jevenđalju po Mateji Isus pripoveda o vinogradarima koji ubijaju sluge i sina gospodara vinograda.
Jevanđelje po Luki.
Jevanđelje Luka, začalo 10. (3,23-38; 4,1) 23. I sam Isus imaše oko trideset godina kad poče; i beše, kao što se mišljaše, sin Josifa, sina Ilijeva, 24. sina Matatova, sina Levijeva, sina Melhijeva, sina Jenejeva, sina Josifova, 25. sina Matatijeva, sina Amosova, sina Naumova, sina Eslimova, sina Nagejeva, 26. sina Maatova, sina Matatijeva, sina Semejeva, sina Josifova, sina Judina, 27. sina Joananova, sina Risajeva, sina Zorovaveljova, sina Salatiilova, sina Nirijeva, 28. sina Melhijeva, sina Adijeva, sina Kosamova, sina Elmodamova, sina Irova, 29. sina Josijina, sina Eliezerova, sina Jorimova, sina Matatova, sina Levijeva, 30. sina Simeonova, sina Judina, sina Josifova, sina Jonanova, sina Elikimova, 31. sina Melejeva, sina Mainanova, sina Matatina, sina Natanova, sina Davidova, 32. sina Jesejeva, sina Ovidova, sina Voozova, sina Salmonova, sina Naasonova, 33. sina Aminadavova, sina Aramova, sina Joramova, sina Esromova, sina Faresova, sina Judina, 34. sina Jakovljeva, sina Isakova, sina Avraamova, sina Tarina, sina Nahorova, 35. sina Seruhova, sina Ragavova, sina Falekova, sina Everova, sina Salina, 36. sina Kainanova, sina Arfaksadova, sina Simova, sina Nojeva, sina Lamehova, 37. sina Matusalova, sina Enohova, sina Jaredova, sina Maleleilova, sina Kainanova, 38. sina Enosova, sina Sitova, sina Adamova, sina Božijega. 1. Isus pak pun Duha Svetoga vrati se sa Jordana i bi odveden Duhom u pustinju.
U ovom Jevenđalju po Mateji Isus pripoveda o vinogradarima koji ubijaju sluge i sina gospodara vinograda.
U ovim delovima Jevanđelja se pripoveda o Isusu Hristu, koga su tražili Bogorordica i Josif i o čudima koje je činio među ljudima.
U ovom Jevanđelju se pominje vaskrsenje Isusa Hrista.
U početku Bog stvori muža i ženu da budu jedno telo, te da brak nije nešto što ljudi treba da rastavljaju. Isus je dodao da svako ko otpusti ženu i oženi drugu čini preljubu.
"A ja vam kažem da se ne protivite zlu, nego ako te ko udari po desnom obrazu tvom, okreni mu i drugi".
"A ja vam kažem da svaki koji otpusti ženu svoju, osim zbog preljube, navodi je da čini preljubu; i koji se oženi otpuštenicom, preljubu čini."
"Nećeš izaći odande dok ne daš do poslednjeg novčića."
"Blaženi ste kada vas sramote i progone i lažući govore protiv vas svakojake rđave reči, zbog mene."
Pouka velikog asketa pokazuje da vera ne sme da bude oružje, već svetlo koje delima preobražava i spaja ljude različitih uverenja.
Iguman Arsenije kroz poređenje sa svetiteljem iz Amerike upozorava da se duhovno stanje ne skriva - ono se oseti i onda kada mnogi misle da ga niko ne primećuje.
O postu pred pričešće napominjao je da se mora voditi računa o detetovoj zrelosti.
Smirenje, strpljenje i prihvatanje su put kojim se stiče pravi mir, dok želja da utičemo na tuđe ponašanje često samo otkriva naše nedostatke.
Iguman Arsenije kroz poređenje sa svetiteljem iz Amerike upozorava da se duhovno stanje ne skriva - ono se oseti i onda kada mnogi misle da ga niko ne primećuje.
Skoro tri decenije ovaj zanatlija iz Ježevice izrađuje voštanice po manastirskom predanju, učeći nas da se prava sveća ne stvara mašinom, već strpljenjem, iskustvom i verom koja se ne gasi ni kada plamen dogori.
Na manastirskom imanju, nakon požara i decenija bez uzgoja, bratstvo uz pomoć svetogorskih monaha i molitvu igumana Metodija obnavlja poljoprivrednu tradiciju, dajući novi život ekonomiji i duhovnom životu manastira.
U manastiru Mrkonjići, samo nekoliko metara od ulaza u hram, stoji košćela stara više od četiri veka - mesto gde se susreću vera, predanje i čudo prirode.
Trpeza, koja je nekada bila sveto mesto zahvalnosti, pretvorila se u naviku.
Parohije od Teksasa do Njujorka beleže stotine novih vernika koji se pripremaju za krštenje, dok arhijerej Antiohijske patrijaršije ističe da iza brojki stoji dug i zahtevan put istinskog obraćenja, a ne prolazni trend.
Otkrijte tajne manastirske kuhinje - mirisi, začini i jednostavna priprema čine ovu posnu sarmu neodoljivom za svaku trpezu.