Judaizam 03.10.2024 | 16:40

KAKO JEVREJI VEČERAS DOČEKUJU NOVU GODINU: Roš hašana je vreme za novi početak uz molitvu, jabuke u medu i zvuke šofara

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
KAKO JEVREJI VEČERAS DOČEKUJU NOVU GODINU: Roš hašana je vreme za novi početak uz molitvu, jabuke u medu i zvuke šofara
Shutterstock

Kroz zvuke šofara, molitve i bogate običaje poput bacanja hleba u vodu, jevrejska zajednica širom sveta obeležava Roš hašanu – praznik koji nije samo početak godine, već i prilika za zajedništvo, refleksiju i duhovno pročišćenje.

Svake godine, u jesen, jevrejska zajednica sa radošću dočekuje Roš hašanu, praznik koji simbolizuje početak Nove godine prema hebrejskom kalendaru. Ovaj divan trenutak, poznat kao "glava godine," ne donosi samo novu numeraciju godina, već i duboko duhovno značenje.

Praznik se slavi na prvi i drugi dan meseca Tišri, a ove godine obeležava se od 2. oktobra uveče do 4. oktobra uveče. Roš hašana je vreme introspekcije, obnovljenih nada i zajedničkog okupljanja, koje poziva sve vernike na razmišljanje o svojim postupcima iz prethodne godine.

Shutterstock
Na prazničnoj trpezi nalaze se tradicionalni specijaliteti, a među najvažnijima su jabuke umočene u med

Važan deo obeležavanja Roš hašane je svečana večera, koja okuplja porodice i prijatelje. Na stolu se nalaze tradicionalni specijaliteti, a među najvažnijima su jabuke umočene u med, simbolizujući želju za slatkom i blagoslovljenom godinom. Okrugli hleb, često posut medom, predstavlja plodnost i prosperitet u godini koja dolazi. Ove slastice nisu samo ukusne, već nose i duboko simboličko značenje, pozivajući na zajedničke trenutke radosti i zahvalnosti.

Jedan od najznačajnijih običaja Roš hašane je zvuk šofara (rog ovna), koji se čuje tokom molitvi. Zvuk šofara nije samo melodija, već poziv na buđenje duhovnosti i introspekciju. Njegovo zvonjenje podseća vernike na važnost pokajanja i promene. Tokom ovih trenutaka, vernici se obraćaju Bogu, moleći za oprost i blagoslov za predstojeću godinu.

Shutterstock
Važan deo obeležavanja Roš hašane je svečana večera, koja okuplja porodice i prijatelje

Na drugi dan praznika, vernici praktikuju običaj Tashlikh, odlazeći do vode kako bi bacili komade hleba. Ovaj ritual simbolizuje oslobađanje od grehova, tereta prošlosti i započinjanje novog puta. Ova tradicija, duboko ukorenjena u jevrejskom nasleđu, poziva na duhovno obnavljanje i lični rast.

Roš hašana je mnogo više od kalendarskog događaja; to je vreme kada se jevrejska zajednica okuplja da proslavi svoje vrednosti, tradiciju i identitet. Praznik pruža priliku za refleksiju, pokajanje i donošenje odluka koje će oblikovati budućnost. Kroz zajedničku molitvu i obrede, vernici se povezuju ne samo jedni s drugima, već i s Bogom, jačajući svoje duhovne veze i obnavljajući svoju veru.

Shutterstock
Jabuke umočene u med simbolizuj želju za slatkom i blagoslovljenom godinom

U ovoj atmosferi proslave i introspekcije, Roš hašana postaje simbol nade, zajedništva i obnove. U godini koja dolazi, jevrejska zajednica s nestrpljenjem očekuje blagoslove, plodnost i prosperitet, dok se istovremeno upućuje na put samorazvoja i duhovnog rasta. Ovaj praznik, obeležen tradicijom i verom, ostaje svetionik duhovnog uspona Jevreja i nade za sve one koji ga slave.

Shutterstock
edan od najznačajnijih običaja Roš hašane je zvuk šofara

U ovoj atmosferi proslave i introspekcije, Roš hašana postaje simbol nade, zajedništva i obnove. U godini koja dolazi, jevrejska zajednica s nestrpljenjem očekuje blagoslove, plodnost i prosperitet, dok se istovremeno upućuje na put samorazvoja i duhovnog rasta. Ovaj praznik, obeležen tradicijom i verom, ostaje svetionik duhovnog uspona i nade za sve one koji ga slave.