Praznici i sveci 02.05.2024 | 22:41

NJEGOVA SVETOST PATRIJARH PORFIRIJE: Smirenje je put koji nas vodi u tajnu carstva nebeskog i smirenje je uvek i isključivo samo izraz velike ljubavi

Izvor: SPC
NJEGOVA SVETOST PATRIJARH PORFIRIJE: Smirenje je put koji nas vodi u tajnu carstva nebeskog i smirenje je uvek i isključivo samo izraz velike ljubavi
SPC

Na Veliki četvrtak, kako je rekao poglavar SPC, Gospod najpre pokazuje da je smirenje najbolji put ili, bolje reći, jedini ispravni put. Na Veliki četvrtak se dogodila Tajna večera, koja je od velike važnosti za liturgiju. Bog je rekao da izvan Svete liturgije nema punoće života. Sve treba da ima svoj izvor u Svetoj liturgiji.

Po završetku Svete liturgije patrijarh g. Porfirije se obratio vernom narodu i tom prilikom pojasnio suštinu i poruku današnjeg praznika:

- Danas, na Veliki četvrtak, Gospod najpre pokazuje da je smirenje najbolji put, ili bolje reći, jedini ispravni put, jedini ispravni način postojanja… Smirenje je put koji nas vodi u tajnu Carstva Nebeskog i smirenje je uvek i isključivo samo izraz velike ljubavi.

Poglavar SPC je podsetio da se na današnji dan dogodilo ustanovljenje Svete litrugije na tajnoj Večeri.

SPC
Patrijarh Porfirije drži službu

Patrijarh Porfirije je takođe podsetio na primer koji nam je Hristos dao u Getsimanskom vrtu, pokazujući tako punoću svoje ljudske prirode, kao i njenu slabost i strah od stradanja i smrti, ali ujedno dajući i nama primer da uvek treba da prihvatamo volju Božju u svom životu, tj. da svaku svoju molitvu završavamo rečima: Gospode, neka bude volja tvoja!

Njegovoj svetosti patrijarhu g. Porfiriju su sasluživali: protojerej - stavrofor Velibor Džomić; jereji Sava Milin, Srboljub Ubiparipović i Vladimir Radovanović; kao i protođakoni Dragan Radić i Radomir Vrućinić.