Aktuelno iz SPC 29.04.2024 | 15:09

PATRIJARH PORFIRIJE: Kad umremo s Hristom, s njim ćemo i vaskrsnuti, kao što se i dešava u svetoj tajni krštenja

Izvor: SPC
PATRIJARH PORFIRIJE: Kad umremo s Hristom, s njim ćemo i vaskrsnuti, kao što se i dešava u svetoj tajni krštenja
Foto: SPC

Njegova Svetosti Patrijarh srpski g. Porfirije održao je besedu na Svetoj liturgiji koju je služio u crkvi Svete Trojice u Ripnju na Cveti ove godine. Tom prilikom kršteno je zajedno nekoliko desetine dece iz ovog kraja. Patrijarh Profirije je istakao da se po Božjoj promisli za duhovni život rađamo u svetoj tajni krštenja i da je to jednako važno kao i samo rođenje.

- Danas smo imali veliki blagoslov zbog toga što smo krstili nekoliko desetina dece. Imali smo blagoslov da obavimo svetu tajnu krštenja koja je početak našeg novog života, koja je početak života u crkvi. Kao što se telom rađamo od naših telesnih roditelja, opet po promislu i ljubavi Božjoj, tako se i za duhovni život rađamo u svetoj tajni krštenja, pogružavajući se trokrako tri puta u vodu, a onda vršimo i miropomazanje- rekao je srpski patrijarh.

Kupajući se u vodu saobražavamo se smrti i vaskrsenju Hristovom, a miropomazani primamo blagodat Duha Svetog.

Foto: SPC
Patrijarh Porfirije sa vernicima

Patrijarh Porfirije je istakao u svojoj besedi:

- Važno je da se krstimo, ali nije dovoljno da smo samo kršteni. Krštenje jeste rođenje, a to znači početak duhovnog života koji treba da se ogleda u našoj svakodnevici u kojoj se borimo i trudimo da budemo vrlinski ljudi, čestiti, pravi ljudi, jednom rečju, normalni ljudi, a sa druge strane, učestvujemo u svetim bogosluženjima crkve, a pre svega u Svetoj liturgiji. Mi se krštavamo, rađamo se da bismo mogli učestvovati u svemu onome što je život crkve koji ima svoj vrhunac u Svetoj liturgiji, u svetoj tajni pričešća.

Poglavar SPC je zatim naglasio da bismo mogli da se pričešćujemo mirne savesti podrazumeva se trud koji u sebe uključuje i post i molitvu.

- Međutim, s obzirom da smo slabi i nemoćni ljudi, da grešimo i padamo, to podrazumeva i pokajanje i ispovest, jednom rečju, podrazumeva našu neposrednu organsku vezu sa svojim duhovnikom, sa sveštenikom koji će najbolje znati kako da nas rukovodi i da nas vodi u tajni života crkve- rekao je patrijarh Porfirije u svojoj besedi.