Logo
  • Aktuelno iz SPC
  • Praznici i sveci
  • Crkve i manastiri
  • Duhovna riznica
  • Ostale religije
    • Islam
    • Judaizam
    • Katoličanstvo
  • Recepti Close
    • Posni recepti
    • Mrsni recepti
Претрага
L Ћ

bogorodica

BOGORODIČIN POJAS VIŠE NIJE NA SVETOJ GORI: Monasi se okupili - evo gde nose najsvetiju reklikviju (VIDEO)
Duhovna riznica 19:59 | 12.05.2025

BOGORODIČIN POJAS VIŠE NIJE NA SVETOJ GORI: Monasi se okupili - evo gde nose najsvetiju reklikviju (VIDEO)

Prenošenje pojasa uz svečanu litijsku i počasnu pratnju svedoči o dubokoj duhovnoj vezi pravoslavlja sa Presvetom Bogorodicom i Svetom gorom.

"OVDE SAM OSETILA BOŽIJU SILU, OZDRAVILA SAM PRED IKONOM": Neverovatno svedočanstvo Natalije o velikoj svetinji
Crkve i manastiri 16:22 | 09.05.2025

"OVDE SAM OSETILA BOŽIJU SILU, OZDRAVILA SAM PRED IKONOM": Neverovatno svedočanstvo Natalije o velikoj svetinji

Ko je i kada naslikao ovu Kazansku ikonu – nije poznato. Najraniji opis sačuvan je u popisu crkvene imovine iz 1822. godine:

„BOGORODICA DARUJE ISCELJENJE SVIMA KOJI DOĐU U OVAJ MANASTIR“: poručuje monah Spiridon, koji već 50 godina čuva svetinju poznatu kao grčki Ostrog
Crkve i manastiri 22:24 | 05.05.2025

„BOGORODICA DARUJE ISCELJENJE SVIMA KOJI DOĐU U OVAJ MANASTIR“: poručuje monah Spiridon, koji već 50 godina čuva svetinju poznatu kao grčki Ostrog

U vremenu kada turizam potiskuje duhovnost, jedan pravoslavni monah postao je stub zajednice – simbol nade i utehe za meštane, turiste i hodočasnike koji svakodnevno dolaze do ove bele svetinje između neba i mora.

NAKON MOLITVE PRED OVOM IKONOM SVE SE PROMENILO: Otac Predrag dao savet svima koji se bore sa alkoholizmom
Duhovna riznica 14:43 | 05.05.2025

NAKON MOLITVE PRED OVOM IKONOM SVE SE PROMENILO: Otac Predrag dao savet svima koji se bore sa alkoholizmom

Na svom Instagram profilu, otac Predrag Popović podelio je ličnu priču, koja je naišla na izuzetno veliki odjek među njegovim pratiocima.

ŽIVELA JOŠ NAJMANJE 15 GODINA, NEKO VREME PROVELA SA JOVANOM BOGOSLOVOM: Šta se desilo sa Bogorodicom posle Isusovog raspeća i kako je postala majka svih vernika!
Duhovna riznica 18:27 | 04.05.2025

ŽIVELA JOŠ NAJMANJE 15 GODINA, NEKO VREME PROVELA SA JOVANOM BOGOSLOVOM: Šta se desilo sa Bogorodicom posle Isusovog raspeća i kako je postala majka svih vernika!

Njeno poslednje pojavljivanje u Novom zavetu beleži se na dan Pedesetnice, kada je bila među apostolima prilikom silaska Duha Svetoga – događaja koji se smatra rođenjem hrišćanske crkve.

SNEŽNO ČUDO KOJE JE LIČNO BOGORODICA TRAŽILA DA JOJ SE PODIGNE! Papa Franja nije slučajno izabrao Baziliku Santa Marija Mađore za svoj večni dom!
Katoličanstvo 11:22 | 26.04.2025

SNEŽNO ČUDO KOJE JE LIČNO BOGORODICA TRAŽILA DA JOJ SE PODIGNE! Papa Franja nije slučajno izabrao Baziliku Santa Marija Mađore za svoj večni dom!

Papa Franja biće osmi papa koji će počivati u ovoj bazilici.

DANAS PROSLAVLJAMO PRESVETU BOGORODICU! Obeležavamo Istočni petak!
Praznici i sveci 07:00 | 25.04.2025

DANAS PROSLAVLJAMO PRESVETU BOGORODICU! Obeležavamo Istočni petak!

Istočnim petkom zove se u narodu praznik Majke Božje čije je slavlјenje poteklo u hramu kod izvora pored Carigrada koji se nazivao "Živonosni istočnik“.

"OČE, OPROSTI IM, NE ZNAJU ŠTA RADE"! Obeležavamo Veliki petak, dan stradanja Isusa Hristosa!
Praznici i sveci 07:00 | 18.04.2025

"OČE, OPROSTI IM, NE ZNAJU ŠTA RADE"! Obeležavamo Veliki petak, dan stradanja Isusa Hristosa!

Nema i skamenjena od bola, gledala je Bogorodica beživotno telo svoga sina i Boga

„PUCALI SU U MENE, MECI SU MI SAGORELI ODEĆU“: Svedočanstvo svetogorca Stefana Karuljskog o čudesnom događaju kada ga je Bogorodica spasla od izvesne smrti
Duhovna riznica 21:35 | 12.04.2025

„PUCALI SU U MENE, MECI SU MI SAGORELI ODEĆU“: Svedočanstvo svetogorca Stefana Karuljskog o čudesnom događaju kada ga je Bogorodica spasla od izvesne smrti

Priča o monahu koji je svojim životom posvedočio da vera i molitva mogu da prevaziđu i najopasnije prepreke, pružajući nadu onima koji se suočavaju s nevoljama.

NESVAKIDAŠNJI PRIKAZ MAJKE BOŽIJE: Ikona Presvete Bogorodice koja odgoni i potapa pomisli i zle duhove koji nas muče
Duhovna riznica 15:12 | 09.04.2025

NESVAKIDAŠNJI PRIKAZ MAJKE BOŽIJE: Ikona Presvete Bogorodice koja odgoni i potapa pomisli i zle duhove koji nas muče

Ikona je postala neizostavan deo života hrišćana, našla je svoje mesto u svakom domu vernika.

DANAS JE CRNO SLOVO! Slavimo Sabor svetog arhanđela Gavrila!
Praznici i sveci 00:01 | 08.04.2025

DANAS JE CRNO SLOVO! Slavimo Sabor svetog arhanđela Gavrila!

Kada se i Gospod rodio u Vitlejemu, ovaj Anđeo Gospodnji javio se pastirima koji su čuvali noćnu stražu kod stada i rekao im: "Javljam vam veliku radost, danas nam se rodio Spasitelj!"

NI BOŽIĆ, NI VASKRS, NI BOGOJAVLJENJE, NI PREOBRAŽENJE NISU NAZVANI BLAGOVESTI, A DANAŠNJI PRAZNIK JESTE. ZBOG ČEGA?
Praznici i sveci 11:14 | 07.04.2025

NI BOŽIĆ, NI VASKRS, NI BOGOJAVLJENJE, NI PREOBRAŽENJE NISU NAZVANI BLAGOVESTI, A DANAŠNJI PRAZNIK JESTE. ZBOG ČEGA?

Zašto je praznik Blagovesti najveća blaga vest koju je Gospod doneo ljudima? Danas se otkriva najuzvišenija tajna Božijeg plana - kako Gospod, večni i besprekorni, postaje čovek i donosi večni život, pravdu i svetlost, otkrivajući sudbinu svakog ljudskog bića.

• 1
  • 2
  • 3
  • 4

Najnovije

DUH TRADICIJE NAD BEOGRADOM: Patrijarh Porfirije poručio – "Porodica nije data jednom za svagda, već se gradi i neguje svaki dan"
Aktuelno iz SPC 22:24

DUH TRADICIJE NAD BEOGRADOM: Patrijarh Porfirije poručio – "Porodica nije data jednom za svagda, već se gradi i neguje svaki dan"

U okviru centralnog programa manifestacije „Beogradski dani porodice“, održanog u prisustvu patrijarha srpskog i gradonačelnika Šapića, Kalemegdan je zasijao u znaku večnih vrednosti, podsećajući na snagu doma, ljubavi i odgovornosti.

NOVO ČUDO NA GROBU SVETOG PAJSIJA: Svedočanstvo vernice Elene za 24 sata obišlo ceo svet (FOTO)
Duhovna riznica 21:28

NOVO ČUDO NA GROBU SVETOG PAJSIJA: Svedočanstvo vernice Elene za 24 sata obišlo ceo svet (FOTO)

Tokom posete manastiru u Suroti, Elena Georgiadou zabeležila je neobjašnjivu svetlost iznad groba jednog od najvoljenijih svetitelja našeg vremena. Njena objava na društvenoj mreži rasplamsala je veru i izazvala snažne emocije među pravoslavnim vernicima.

AKO OVO RADITE U OPASNOSTI STE DA BUDETE DEPRESIVNI: Upozorenje i poziv na buđenje: Rešenje postoji i u našim je rukama
Duhovna riznica 18:33

AKO OVO RADITE U OPASNOSTI STE DA BUDETE DEPRESIVNI: Upozorenje i poziv na buđenje: Rešenje postoji i u našim je rukama

Arhimandrit Vasilije Kostić podseća da nam Bog nikada ne daje krst, koji nismo u stanju da ponesemo.

"TO JE TRAGIČNO, SITUACIJA JE KOMPLIKOVANA" Najnoviji predlog iz Vatikana: Hoće li ovo okončati sukob Rusije i Ukrajine?
Katoličanstvo 16:39

"TO JE TRAGIČNO, SITUACIJA JE KOMPLIKOVANA" Najnoviji predlog iz Vatikana: Hoće li ovo okončati sukob Rusije i Ukrajine?

U nedelju je telefonom razgovarao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i pomenuo „patnju voljenog ukrajinskog naroda“ u svom prvom nedeljnom blagoslovu na Trgu Svetog Petra.

NE LJUBI SE SVIMA RUKA, A OD NJIH SE NIKADA NE TRAŽI BLAGOSLOV: Kako treba pozdraviti i oslovljavati sveštena lica po činovima
Duhovna riznica 16:05

NE LJUBI SE SVIMA RUKA, A OD NJIH SE NIKADA NE TRAŽI BLAGOSLOV: Kako treba pozdraviti i oslovljavati sveštena lica po činovima

Veruje se da kada sveštenik daje blagoslov, Isus Hristos sam, preko sveštenika, blagosilja narod.

Najčitanije

OVAJ POSNI NAMAZ NA VODI OBARA S NOGU: Jeftin, zdrav i gotov za nekoliko minuta!
Posni recepti 08:30 | 03.03.2025

OVAJ POSNI NAMAZ NA VODI OBARA S NOGU: Jeftin, zdrav i gotov za nekoliko minuta!

U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!

“KADA SAM UZEO LEŠ SVOG SINA, SVE JE BILO CRVENO OD OPEKOTINA, A BROJANICA NEOŠTEĆENA”: Potresno svedočenje sveštenika o tragediji u kojoj je izgubio dete
Duhovna riznica 21:17 | 23.02.2025

“KADA SAM UZEO LEŠ SVOG SINA, SVE JE BILO CRVENO OD OPEKOTINA, A BROJANICA NEOŠTEĆENA”: Potresno svedočenje sveštenika o tragediji u kojoj je izgubio dete

Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.

KADA SE FARBAJU VASKRŠNJA JAJA: Sveštenik jednom za svagda rešio dilemu vernika
Duhovna riznica 20:03 | 13.04.2025

KADA SE FARBAJU VASKRŠNJA JAJA: Sveštenik jednom za svagda rešio dilemu vernika

Nije Hristos vaskrsao da bismo mi farbali jaja, kaže otac Borislav.

POSNI DORUČAK NA VODI, GOTOV ZA DVA MINUTA: Kada probate ovaj zdrav,  ukusan, a jeftin namaz, zaboravićete na paštete prepunjene aditiva
Posni recepti 08:30 | 07.03.2025

POSNI DORUČAK NA VODI, GOTOV ZA DVA MINUTA: Kada probate ovaj zdrav, ukusan, a jeftin namaz, zaboravićete na paštete prepunjene aditiva

Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima.

UBIJENA ĆERKA POZNATOG PRAVOSLAVNOG SVEŠTENIKA! On joj služio opelo, a da tragedija bude veća, zaklao je rođeni sin (VIDEO)
Duhovna riznica 20:49 | 14.05.2025

UBIJENA ĆERKA POZNATOG PRAVOSLAVNOG SVEŠTENIKA! On joj služio opelo, a da tragedija bude veća, zaklao je rođeni sin (VIDEO)

Protojerej Lambros iz Larise ispratio je još jedno dete na onaj svet. Njegova ćerka ubijena je nožem, a osumnjičeni je njen dvadesetjednogodišnji sin.

Video

ODGOVORI PATRIJARHA PAVLA NA SVAKODNEVNE SITUACIJE: Vanvremenske mudrosti omiljenog duhovnog vođe
Duhovna riznica 10:43

ODGOVORI PATRIJARHA PAVLA NA SVAKODNEVNE SITUACIJE: Vanvremenske mudrosti omiljenog duhovnog vođe

Njegove duhovite opaske, britke dosetke i nenametljive poruke, izrečene s blagim osmehom i dubokom verom, ostale su zapamćene i prepričavaju se i danas. i.

PREVAZILAŽENJE DESTRUKTIVNE TUGE U 3 KORAKA: Savet vladike Alekseja zlata vredan - svako ga može primeniti
Duhovna riznica 15:09 | 15.05.2025

PREVAZILAŽENJE DESTRUKTIVNE TUGE U 3 KORAKA: Savet vladike Alekseja zlata vredan - svako ga može primeniti

Pozvao je na trenutnu trezvenost prostim saznanjem da smo pozvani da živimo u spasonosnoj zajednici.

Duhovna riznica 20:49 | 14.05.2025

Protojerej Lambros iz Larise ispratio je još jedno dete na onaj svet. Njegova ćerka ubijena je nožem, a osumnjičeni je njen dvadesetjednogodišnji sin.

"BIO SAM ATEISTA, A SADA SAM IGUMAN MANASTIRA CRNA REKA" Arhimandrit Andrej otkrio kako je spoznao veru: Isus ovo nije rekao bez razloga
Duhovna riznica 13:29 | 13.05.2025

"BIO SAM ATEISTA, A SADA SAM IGUMAN MANASTIRA CRNA REKA" Arhimandrit Andrej otkrio kako je spoznao veru: Isus ovo nije rekao bez razloga

U svojoj priči naglašava to kako su ateisti uskraćeni jedne dimenzije, koja je spasonosna.

Preporučujemo

ŠTA JE PREDBRAČNI ISPIT I KAKO SE OBAVLJA: Sveštenik otkrio obaveznu proceduru pred crkveno venčanje i zašto je mladin paroh bitniji od mladoženjinog
Duhovna riznica 11:54

ŠTA JE PREDBRAČNI ISPIT I KAKO SE OBAVLJA: Sveštenik otkrio obaveznu proceduru pred crkveno venčanje i zašto je mladin paroh bitniji od mladoženjinog

Bračnim pravilima Srpske pravoslavne crkve propisano je da lica, koja žele da sklope brak, odlaze zajedno sa roditeljima i kumovima kod sveštenika.

Duhovna riznica 10:43

Njegove duhovite opaske, britke dosetke i nenametljive poruke, izrečene s blagim osmehom i dubokom verom, ostale su zapamćene i prepričavaju se i danas. i.

TAJNA MANASTIRSKE OBROK-SALATE KOJA LEČI I OSNAŽUJE TELO: Jednostavno, jeftino, zdravo i neodoljivo
Mrsni recepti 08:45

TAJNA MANASTIRSKE OBROK-SALATE KOJA LEČI I OSNAŽUJE TELO: Jednostavno, jeftino, zdravo i neodoljivo

U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.

Religija
  • Aktuelno iz SPC
  • Praznici i sveci
  • Crkve i manastiri
  • Duhovna riznica
  • Ostale religije
    • Islam
    • Judaizam
    • Katoličanstvo
  • Recepti
  • Pravila korišćenja
  • Pravila komentarisanja