Praznici i sveci 10.06.2024 | 09:53

DANAS SLAVIMO SVETOG NIKITU ISPOVEDNIKA: Svetionik vere i primer podvižničkog života, čije mošti isceljuju bolesne

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
DANAS SLAVIMO SVETOG NIKITU ISPOVEDNIKA: Svetionik vere i primer podvižničkog života, čije mošti isceljuju bolesne
Printscreen

Nakon što se suprotstavio tiraniji, svetitelj je bio zatvoren i mučen, ali je i u tamnici i patnji ostao nepokolebljiv u svojoj veri, zbog čega je postao simbol otpora i duhovne snage.

U svetlu Vitinije, u gradu Kesariji, rođen je Sveti Nikita Ispovednik, sin pobožnog Filareta. Sudbina ga je rano odvela putem duhovnosti. Nakon što je njegov otac ostavio svoju suprugu i pronašao utehu u monaškom životu, brigu o mladom Nikiti preuzela je njegova baka, koja ga je odgajala u veri i mudrosti.

Kao mladić, Nikita je završio svoje obrazovanje i pronašao utočište u Midikijskom manastiru, gde ga je iguman Nikifor postrigao za monaha. Posvećen životu podviga i molitve, Nikitu je posle sedam godina  patrijarh Tarasije rukopoložio za jeromonaha. Njegova pobožnost i predanost duhovnom životu ubrzo su ga istakle među bratijom, pa je, uprkos svojoj skromnosti, izabran za igumana nakon smrti Nikifora.

Printscreen/Youtube
 

Sveti Nikita je bio svetionik vere i primer podvižničkog života. No, njegova predanost pravoslavlju bila je stavljena pred iskušenje kada je Lav V Jermenin postao car, a ikonoborska jeres ponovo zahvati carstvo. Nakon što je svrgnut, patrijarh Nikifor je poslat u zatočeništvo, a na  njegovo mesto dolazi jeretik Teodot Kasiter, poznat po nečistom životu. Nikita se suprotstavio ovoj tiraniji i zbog toga biva zatvoren i mučen. Kroz tamnice i patnje, Sveti Nikita je ostao nepokolebljiv u svojoj veri, postavši simbol otpora i duhovne snage. Posebno ga je progonio izvesni Nikola. Posle sna u kojem se Nikitinom mučitelju Nikoli javio preminuli otac sa opomenom, doživeo je preobraćenje i prestao progoniti svetitelja. Čak je i druge odvraćao od tog nedela. Sveti Nikita je bio oslobođen kada je pravoverni car Mihail Valvos preuzeo carstvo, oslobodivši sve pravoslavne stradalnike.

Poslednje godine života Sveti Nikita proveo je u molitvi i tišini, blizu Carigrada, gde je učinio mnoga čudesa molitvom. Kada se upokojio 824. godine, njegovo telo je preneseno u njegov manastir. Na tom putu mnogi bolesnici su dotaknuli njegove mošti i bili isceljeni. Sveti Nikita je položen pored svog duhovnog oca Nikifora i prijatelja Atanasija, ostavivši za sobom trajnu svetlost vere i duhovnosti.