Aktuelno iz SPC 10.06.2024 | 10:09

POZIV NA SABORNOST I UJEDINJENJE: Mitropolit Joanikije osveštao obnovljenu Crkvu Svetog Vasilija Velikog u Zagori

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
POZIV NA SABORNOST I UJEDINJENJE: Mitropolit Joanikije osveštao obnovljenu Crkvu Svetog Vasilija Velikog u Zagori
Printscreen/ostrog tv studio

U obraćanju posle arhijerejske liturgije, visokodostojnik SPC istakao je da obnova ovog svetog mesta nije samo materijalna restauracija već istinsko vaskrsenje vere i duhovne zajednice.

U srcu Zagore, u Donjem Grbalju nadomak Budve, odjekivala molitva dok je mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije osveštavao obnovljenu Crkvu Svetog Vasilija Velikog. U ovom veličanstvenom činu, mitropolit je služio arhijerejsku liturgiju, dok mu je sasluživalo sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske. U arhipastirskoj besedi mitropolit Joanikije simbolično je istakao da se obnova ovog svetog mesta može smatrati ne samo materijalnom restauracijom već istinskim vaskrsenjem hrama, vaskrsenjem vere i obnovom duhovne zajednice.

Printscreen/ostrog tv studio
 

Ovaj sveti hram, koji su vaši pobožni preci podigli, ima svrhu da nas sabere i ujedini u molitvi pred Bogom. Naši preci su se ovde molili i okupljali, a zahvaljujući Božjoj milosti, ta tradicija se nastavlja i u naše vreme, a tako će biti i u budućnosti - naglasio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

 

Osvrćući se na život i delo Svetog Vasilija Velikog, kome je hram u Zagori posvećen, mitropolit Joanikije istakao je njegovu važnost kao autoriteta za sve hrišćanske narode u svim vremenima.

Printscreen/ostrog tv studio
 

Sveti Vasilije Veliki je ostao neprolazni simbol svetosti i mudrosti od četvrtog veka do danas. Njegov život i nauk, kao i hrabro suprotstavljanje lažnim učenjima, ostavili su dubok pečat u istoriji crkve – kazao je mitropolit Joanikije naglašavajući značaj vernosti srpskom identitetu, a potom je podsetio prisutne na stradanja naših predaka koji su često bili izloženi iskušenjima zbog svoje vere.

Na kraju obraćanja, mitropolit Joanikije izrazio je zahvalnost svima koji su doprineli obnovu ovog hrama, posebno onima koji su svojim predanim radom omogućili njegovu restauraciju.