Crkve i manastiri 10.06.2024 | 16:11

U SUSRET VELIKOM DANU U MANASTIRU TUMANE: Litija i presvlačenje moštiju Svetog Zosima Tumanskog

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
U SUSRET VELIKOM DANU U MANASTIRU TUMANE: Litija i presvlačenje moštiju Svetog Zosima Tumanskog
Printscreen/Youtube/Manastir Tumane

Posle oblačenja novog ruha, mošti svetitelja čudotvorca biće litijski prenete u isposnicu u kojoj je živeo, a vernici će imati priliku da se poklone i netruležnim moštima Svetog Jakova, delićima moštiju Svetog Nektarija Eginskog, kao i ikoni Presvete Bogorodice Kurskaja Tumanska.

Ušuškan u nestvarno lep krajolik Golupca, Manastir Tumane će u  nedelju 16. juna biti centar duhovnog sabranja. U ovom manastiru tog dana biće presvučene mošti Svetog Zosima Tumanskog. U  8.30 časova biće služena arhijerejska liturgija, nakon čega mošti Svetog Zosima biti presvučene u novo ruho i litijski prenesene do njegove isposnice, u kojoj je živeo i podvizavao se. Ovaj čin predstavlja duboko poštovanje prema svetitelju i svedoči o trajnoj povezanosti vernika sa duhovnim nasleđem, a prethodnih godina na taj dan u manastirskom kompleksu u Tumanu sabiralo po 30.000 ljudi.

Printscreen/Youtube/Manastir Tumane
Litijski prenos moštiju Svetog Zosima Tumanskog

Iguman Manastira Tumane arhimandrit Dimitrije najavio je da će se delići stare svetiteljeve odežde sa blagoslovom podeliti vernicima.

- Pozivamo verni narod sa radošću i ljubavlju na svetu liturgiju i presvlačenje moštiju Svetog Zosima Tumanskog. Ovaj duhovni sabor je živa, tekuća reka naroda Božijeg, gde se oko moštiju tumanskog čudotvorca sa ljubavlju sabere preko 30.000 duša i koji pokazuje da je naš narod veran Gospodu, veran svojim svetim precima, te da istinski i pravim putem korača u svetliju i blagoslovenu budućnost - rekao je arhimandrit Dimitrije.

Printscreen/Youtube/Manastir Tumane
Manastir Tumane

Ovo je prilika da se vernici okupe u molitvi, poštovanju i zajedništvu, osnažujući svoju veru i duhovnu povezanost. Pored presvlačenja moštiju Svetog Zosima, vernici će imati priliku da se poklone netruležnim moštima Svetog Jakova, delićima moštiju Svetog Nektarija Eginskog, kao i čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice „Kurskaja Tumanska“. Manastir Tumane, sa svojom drevnom svetinjom, pruža duhovno utočište, izvor inspiracije za sve koji ga posete, ali i čudotvorno isceljenje obolelih.