Duhovna riznica 10.06.2024 | 20:51

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Natprirodno kao ključ spasenja

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Natprirodno kao ključ spasenja
Freepik

Svakog ponedeljka, šeste nedelje posle Vaskrsa, Sveti Teofan Zatvornik nam ukaziuje na to da odbacivanje natprirodnih temelja vere ruši celu zgradu bogonadahnutih istina.

Šta da radimo? Ovaj čovek čini mnoga čudesa. Jedino u tome je jevrejska učenost našla spasitelja krivim. I u današnje dane nemačka učenost u Jevanđelju Hristovom nalazi da je neumesno ono što je natprirodno: sve je dobro, samo to ne ide. I u rešenju se obe učenosti slažu. Judejska je rešila: Bolje da jedan čovek umre, da ne bi svi poginuli; a nemačka je postavila: odstranimo natprirodno, da bi se sačuvale sve ostale istine Jevanđelja.

Freepik
Molitvom do spasenja

Međutim, šta je sledilo? Oni su pogubili narod, a ovi su odbacili sve hrišćanske istine i ostali gotovo bez ičega. Gospod je krajeugaoni kamen zgrade spasenja. I vera u natprirodno jeste krajeugaoni kamen cele zgrade bogonadahnutih istina. Sam spasitelj, u ličnosti svojoj, jeste venac natprirodnosti. I u crkvi on je njihov neiscrpan izvor. Ko se dotiče te tačke, dotiče se zenice oka Božijeg.