Praznici i sveci 21.07.2024 | 12:22

SPC I NJENI VERNICI DANAS PROSLAVLJAJU I SVETOG PROKOPIJA JURODIVOG: Dva svetitelja istog imena

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
SPC I NJENI VERNICI DANAS PROSLAVLJAJU I SVETOG PROKOPIJA JURODIVOG: Dva svetitelja istog imena
Printscreen

Ponevši ime po svecu koji je živeo pre njega devet vekova, ovaj ugodnik Božji je svojom jurodivošću, posvećenošću veri i Hristu, i sam ovenčan vencem svetosti. Njegovi podvizi i danas nadahnjuju vernike na duhovni napredak i ljubav prema bližnjima.

Pored Svetog velikomučenika Prokopija, SPC danas proslavlja i Svetog Prokopija Jurodivog, čudotvorca Ustjužskog. Ovaj dan, bogat duhovnim značenjem, pruža priliku vernicima da se podsete na životne primere i podvige ova dva svetitelja, čija je ljubav prema Bogu i čoveku neizmerna.

Sveti Prokopije Jurodivi Ustjužski, čudotvorac iz 13. veka, bio je poreklom Varjag, a zanimanjem trgovac. Njegov put do svetosti započeo je kada je došao u Novgorod zbog trgovačkog posla. Tamo se divio krasoti pravoslavlja i prihvatio pravoslavnu veru.

Printscreen
Ikona Svetog Prokopija Jurodivog

Želeći da postane savršen hrišćanin, podelio je svoje imanje siromasima i posvetio se vežbanju u svim vrlinama. Živeo je kao jurodivi, prikazujući se ludim kako bi izbegao ljudske pohvale, dok je u stvarnosti prozirao u srca i sudbine ljudi, kao i u prirodne događaje.

Njegova plačna molitva pred ikonom Bogorodice čudesno je odvratila užasnu tuču od grada Ustjuga, privodeći grešni grad pokajanju. Nakon njegove smrti, telo Svetog Prokopija je pronađeno na ulici, prekriveno snegom, a nad njegovim čudotvornim moštima sagrađen je hram.

Danas, dok proslavljamo ove svete ljude, molimo se da i mi, poput njih, budemo istrajni u svojoj veri i ljubavi prema bližnjima. Njihove priče i podvizi su svetionik na putu svakog hrišćanina, pokazujući nam kako se uz Božiju pomoć može prevazići svaka prepreka i dostići svetost.