Praznici i sveci 13.07.2024 | 05:00

KOJE ZNAČENJE I SIMBOLIKU IMA DANAŠNJI PRAVOSLAVNI PRAZNIK PAVLOVDAN? Sabor svetih 12 apostola, dan sećanja na njihove podvige, raspeća i pogubljenja

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
KOJE ZNAČENJE I SIMBOLIKU IMA DANAŠNJI PRAVOSLAVNI PRAZNIK PAVLOVDAN? Sabor svetih 12 apostola, dan sećanja na njihove podvige, raspeća i pogubljenja
Shutterstock

Obeležavajući zajednički praznik svih svetih apostola, prisećamo se mučeništva koje su pretrpeli za širenje Hristove vere, kao i načina na koji je svaki od njih skončao svoj ovozemaljski život.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas s radošću slave Sabor svetih 12 apostola, u narodu poznat i kao Pavlovdan. Ovaj svečani dan posvećen je svim svetim apostolima koji su širili Hristovu veru, prolazeći kroz velike nevolje i mučeništva kako bi osvetlili svet svojom nepokolebljivom verom i ljubavlju prema Bogu.

Svaki od dvanaest velikih apostola ima svoj poseban dan praznovanja tokom godine. Ipak, Crkva je odredila da se njihova imena zajedno praznuju 13. jula, kako bi vernici mogli uz molitvu da se sete se njihovih dela. Ova dvanaestorica, poznata po svojim velikim podvizima i neprocenjivom doprinosu širenju vere Hristove, ostavila su neizbrisiv trag u istoriji hrišćanstva.

Andrej: Praznuje se 13. decembra. Bio je raspet na krstu, čuvajući veru do poslednjeg daha.

Vartolomej: Praznuje se 24. juna i 7. septembra. Bio je raspet, pa oderan i posečen, podnoseći mučeništvo s verom.

Jakov Alfejev: Praznuje se 22. oktobra. Skončao je raspet na krstu, svedočeći svoju veru do kraja.

Jakov Zavedejev: Praznuje se 13. maja. Bio je posečen mačem, pretrpevši mučeništvo za Hrista.

Jovan Bogoslov: Praznuje se 9. oktobra i 21. maja. Upokojio se čudesno, ostavljajući svetlu zaostavštinu svojih dela i pisanja.

Matej Jevanđelist: Praznuje se 29. novembra. Bio je sažežen ognjem, predajući dušu Bogu u velikim mukama.

Matija: Praznuje se 22. avgusta. Skončao je kamenovanjem, a zatim posečen sekirom.

Pavle: Praznuje se 12. jula. Bio je posečen mačem, postavši svetli primer vere i žrtve.

Petar: Praznuje se 12. jula i 29. januara kada su Časne verige Svetog apostola Petra. Raspet je glavačke, pretrpevši mučeništvo s velikom verom.

Simon Zilot: Praznuje se 23. maja. Bio je raspet, čuvajući svoju veru do kraja.

Tadej (Juda Jakovljev): Praznuje se 2. jula. Skončao je raspet na krstu, predajući svoju dušu Bogu.

Toma: Praznuje se 19. oktobra. Bio je izboden sa pet kopalja, postavši mučenik za Hrista.

Filip: Praznuje se 27. novembra. Bio je raspet, svedočeći svoju veru kroz patnje.

André Held/akg-images/Profimedia
Ikona Sabor svetih 12 apostola

Narodni naziv Pavlovdan odnosi se na apostola Pavla, koji se često ističe zajedno sa apostolom Petrom. Dan pre Pavlovdana je Petrovdan, posvećen apostolima Petru i Pavlu, koji se smatraju stubovima hrišćanstva i njihov značaj je takav da su postali vrlo prepoznatljivi u narodnoj tradiciji.

Iako je Sabor 12 apostola posvećen svim apostolima, u narodu se često koristi naziv Pavlovdan jer sledi odmah nakon Petrovdana, što ukazuje na povezanost ova dva praznika i naglašava značaj apostola Pavla u hrišćanstvu.

Pored Sabora svetih 12 apostola, u sinaksaru Carigradske patrijaršije danas se obeležava i Sabor svetih 70 apostola, koji se inače praznuje 17. januara. Ovi apostoli su bili učenici koje je Hristos poslao da propovedaju Jevanđelje širom sveta, doprinoseći još više širenju hrišćanske vere.

Sveti apostoli ostaju večni uzori i zaštitnici vere, njihove reči i dela i dalje odjekuju u srcima vernika, pružajući im snagu i inspiraciju. Na današnji dan, sa ponosom i ljubavlju, sećamo se njihovih žrtava i molimo se za njihovo zastupništvo pred Bogom, verujući da će nas njihove molitve voditi ka svetlosti i istini.