Crkve i manastiri 12.07.2024 | 18:38

ČUDA U HRAMU SVETOG PETRA I PAVLA PORED DESPOTOVCA: Posle višegodišnje borbe za potomstvo, sveštenik Aleksandar i njegova popadija dobili dete nakon molitvi u ovoj svetinji

Izvor: Rina
Autor: Saša Tošić
ČUDA U HRAMU SVETOG PETRA I PAVLA PORED DESPOTOVCA: Posle višegodišnje borbe za potomstvo, sveštenik Aleksandar i njegova popadija dobili dete nakon molitvi u ovoj svetinji
RINA

Vernici i meštani svedoče o brojnim čudesima u maloj crkvi na obali reke Rasine, a otac Aleksandar i njegova supruga upravo u njoj su pronašli nadu i blagoslov nakon godina čekanja.

Danas, na praznik Svetih apostola Petra i Pavla, Srpska pravoslavna crkva proslavlja ova dva velika svetitelja. Crkva posvećena upravo njima, smeštena u malom selu Strmosten na obali reke Rasine blizu Despotovca, postala je mesto čuda za mnoge vernike. Jedan od najsvetlijih primera su sveštenik Aleksandar Aranđelović i njegova supruga, koji su godinama molili za porod bez uspeha. Ali kada ih je vladika poslao u Crkvu Svetih Petra i Pavla, sve se promenilo.

RINA
Otac Aleksandar Aranđelović sa suprugom u detetom

- Svaka crkva je sama po sebi svetinja, a do nas je koliko verujemo u čuda da će se ona i dešavati. Ja sam u ovo mesto stigao u decembru 2016. godine. Supruga i ja smo se molili za porod i naša Nikolina se rodila u aprilu, baš na praznik Cveti kada sam i ja rukopoložen u đakona - rekao je sveštenik Aleksandar Aranđelović, prenosi “Rina”.

- Moje kolege koje su dolazile kao i ja, mladi i bez dece, takođe su dobili naslednike. Molitvama svetih apostola Petra i Pavla, čuda su se dešavala.

RINA
Sveštenik Aleksandar Aranđelović sa suprugom i ćerkom

Crkva Svetih Petra i Pavla, jednostavna i skromna, odiše harmonijom, mirom i blagostanjem. Iako joj je potrebno ulaganje, ona zrači posebnom duhovnom snagom. Ova svetinja postala je simbol vere i nade za mnoge parove koji su je posetili, moleći se za potomstvo.

- Čovek mora da vidi i doživi. Crkva ne odiše luksuzom, već je zapravo sasvim jednostavna. Mnogo stvari koje se ovde nalaze iziskuju ulaganje, ali ona sama po sebi odiše harmonijom, mirom i blagostanjem - dodao je sveštenik Aleksandar.

Meštani sela Strmosten veruju u čudotvorne moći ovog hrama i tvrde da tu "nešto ima."

- Ko god dođe u ovu crkvu, vrlo brzo se nakon toga oženi ili uda, a život kreće na bolje. Nekoliko sveštenika iz ove crkve otišli su ostvareni kao roditelji. A, zahvaljujući moćima ove velike svetinje i apostolima Petru i Pavlu, škole i vrtići su nam puni - kažu meštani.

RINA
Popadija sa ćerkom Nikolinom

U pravoslavlju, vera i molitva zauzimaju centralno mesto u životu vernika. Mnogi parovi, suočeni sa izazovima neplodnosti, pronalaze utehu i nadu u crkvama, verujući da iskrena molitva može doneti čudo. Primer sveštenika Aleksandra i njegove supruge svedoči o snazi vere i moći molitve, pokazuje kako je Bog blagoslovio njihov trud i dao im dete koje su toliko želeli.

Ova priča je podsetnik na važnost vere, nade i ljubavi u životu svakog vernika, te da Bog zaista odgovara na naše molitve na načine koje ne možemo uvek predvideti, ali koje uvek prepoznamo kao istinska čuda kada se dese.