Crkve i manastiri 09.07.2024 | 13:43

ISPOD KIVOTA SVECA SA KOSOVA IZVIRE VODA KOJA ISCELJUJE I DONOSI ČUDA: Manastir Voljavča u selu Tavnik, skrivena svetinja u srcu Srbije

Izvor: Rina
ISPOD KIVOTA SVECA SA KOSOVA IZVIRE VODA KOJA ISCELJUJE I DONOSI ČUDA: Manastir Voljavča u selu Tavnik, skrivena svetinja u srcu Srbije
RINA

U manastirskom kompleksu, simbolu duhovnosti i vere koji privlači vernike iz svih krajeva, nalaze se dve crkve, stara brvnara i novija iz 19. veka, ali i čudotvorni izvor poznat po isceljenjima, za koji se veruje da pomaže u pronalaženju bračnog druga.

U pitomom selu Tavnik, između Kraljeva i Čačka, krije se sveta oaza duhovnosti i vere – manastir Voljavča. Ova svetinja, čiji koreni sežu u daleku prošlost, nosi u sebi priče o čudima, isceljenjima i nepokolebljivoj veri. Dva svetilišta – stara crkva brvnara i novija crkva iz 19. veka – ponosno stoje kao svedoci bogate istorije i predanja.

Manastir Voljavča nije samo građevina, već mesto gde se tradicija i duhovnost spajaju u jedinstvenu harmoniju. Prema predanju, Arsenije III Čarnojević, tokom Velike seobe Srba, sagradio je malu crkvu-brvnaru na temeljima manastira nepoznatog porekla. Iscrpljeni Srbi, sa malo hrane i decom u naručju, našli su duhovnu utehu i pričest u ovom svetom mestu.

RINA
Manastirki komoleks Voljavča

Slična priča prati i crkvu brvnaru u selu Bresnica, podignutu na temeljima starije bogomolje. Kada su Turci stigli, od crkve je ostao samo kamen iz kojeg je tekla lekovita voda. Vekovima kasnije, knez Miloš je obnovio crkvu i uveo trodnevni „skupni dan“ posvećen svetom Prokopiju, čuvajući tradiciju i veru.

Od crkve brvnare i nekadašnjeg manastira na čijim temeljima je podignuta, ostao je samo jedan kamen i kivot nepoznatog svetitelja za koji se veruje da ga je tada sa Kosova patrijarh Arsenije doneo, a kraj tih moštiju narod prepričava da su se neretko dešavala čudesna icelenja

Kroz vekove, ovaj manastir je bio mesto čudotvornih isceljenja. Narodna predanja govore o kamenom izvoru iz kog teče čudotvorna voda, za koju se veruje da pomaže u pronalaženju bračnog druga. Kada su monahinje polovinom prošlog veka došle u obnovljeni manastir, sipale su vodu na kamen i izvor je čudnovato oživeo.

RINA
Celivajuća ikona u manastirskoj crkvi

- To nije bio običan kamen, već je iz njega tekla voda kojom se narod ovih krajeva vekovima lečio. On je postojao i pre Velike seobe Srba, a svi su ga poštovali kao svoju svetinju. Posle je manastir bio napušten i izvor je presušio, međutim kada su polovinom prošlog veka monahinje došle u obnovljeni manastir, posle nekoliko dana sipale su vodu u kamen i izvor je ponovo potekao - pričaju stariji meštani sela Tavnik, prenosi Rina.

Unutar crkve brvnare nalazi se ikonostas rad ruskih umetnika koji su posle revolucije 1917. godine spas našli u Srbiji. Njihova umetnost i duhovnost urezani su u svetilište koje i dalje privlači vernike svojim jedinstvenim duhom.

RINA
Manastir Voljavča

Pored crkve brvnare, u krugu manastira nalazi se i crkva posvećena Svetoj Petki, izgrađena 1967. godine zahvaljujući prilozima bračnog para Novaković. Ova crkva, kao i cela svetinja, simbolizuje neprekidnu vezu prošlosti i sadašnjosti, duhovnosti i svakodnevnog života.

Manastir Voljavča, sa svojom bogatom istorijom i čudesnim pričama, ostaje mesto gde vernici pronalaze mir, utehu i duhovno isceljenje. Njegova svetost i danas privlači one koji traže blagoslov i veru, nastavljajući tradiciju pravoslavlja u srcu Srbije.