Aktuelno iz SPC 04.07.2024 | 23:14

ČUDOTVORNA IKONA “UMEKŠANJE ZLIH SRCA" PONOVO U CRNOJ GORI I SRBIJI: Mirotočivi prikaz svetog lika Majke Božje donosi isceljenja i blagoslove

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
ČUDOTVORNA IKONA “UMEKŠANJE ZLIH SRCA" PONOVO U CRNOJ GORI I SRBIJI: Mirotočivi prikaz svetog lika Majke Božje donosi isceljenja i blagoslove
Printscreen/Youtube/Televizija Hram

Istraživanja Komisija za naučno proučavanje čudesnih pojava Moskovske patrijaršije otkrila su da smirna koju ikona luči ima svojstva zarastanje rana i antidepresivno dejstvo, a ovoga puta svojom prisutnošću obasjaće Crnu Goru od 9. do 16. jula i Srbiju od 16. do 18. jula.

Na krilima božanske milosti, mirotočiva ikona Majke Božije "Umekšanje zlih srca" ponovno dolazi u Crnu Goru i Srbiju, donoseći neizmernu radost vernicima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. U srcima onih koji je sa čežnjom očekuju, već se rađa osećaj dubokog mira i blagoslova, kao što je to bilo prošle godine, kada su nepregledne kolone vernika hrlile u Hram Hristovog Vaskrsenja i Crkvu Svetog Đorđa u Crnoj Gori, da se poklone pred čudotvornim likom Presvete Majke Božije. A iste scene mogle su se videti i početkom ove godine kada je ikona bila u Srbiji.

Shutterstock
Ikona Majke Božje "Umekšanje zlih srca"

Velika svetinja Rusije i celog pravoslavnog sveta, svojom prisutnošću obasjaće vernike u Crnoj Gori od 9. do 16. jula, a potom će od 16. do 18. jula pohoditi Srbiju.

Ikona će biti izložena na celivanje u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, Manastiru Ostrog, i Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću. Svakog mesta koje poseti, donosi božansku svetlost i nadu, dok se vernici okupljaju u molitvi, nadajući se čudima i blagodatima. A potom će biti ispraćena u Užice, pa u Novi Sad.

Priče o čudesima koje prati ova ikona Majke Božije "Umekšanje zlih srca" su brojne i svedoče o neizmernoj ljubavi i milosti Presvete Bogorodice. Ova ikona, poznata i kao "Semistreljnaja" (sedam strela), nalazi se u selu Bačurino, u podmoskovskoj oblasti, gde je po blagoslovu shiarhimandrita Ilije izgrađena kapela. Na njenoj površini često se pojavljuju kapljice "nebeske rose", sitni providni biseri koji simbolizuju njenu živu prisutnost među vernicima.

Printscreen/Youtube/Televizija Hram
Nepregledne kolone vernika čekale su da bi celivali mirotočivu ikonu Majke Božje početkom 2024. u Beogradu

Svako ko joj se približi, odmah oseti nežan i blagočestiv miris, dok ikona već 24 godine neprekidno mirotoči, reagujući na događaje u društvu sa mirotočenjem ili krvotočenjem. Ova živa ikona, koja putuje svetom, isceljuje stradale i nemoćne, a vernici širom sveta svedoče o njenim čudima.

Na ikoni je prikazana Presveta Bogorodica sa sedam strela koje probadaju njeno srce, što simbolizuje punoću tuge koju je pretrpela u svom zemaljskom životu. Reči pravednog Simeona Bogonosca, koje kažu: „A i tebi samoj probošće mač dušu, da se otkriju pomisli mnogih srca“, ukazuju na duboku vezu između njene patnje i nade koju donosi vernicima.

Shutterstock
Ikona "Umekšanje zlih srca" već 24 godine neprekidno mirotoči

Mnogi koji su dotakli ovu čudotvornu ikonu svedoče o blagodatnoj pomoći Majke Božije. Komisija za naučno proučavanje čudesnih pojava Moskovske patrijaršije ispitala je ikonu i otkrila da smirna koju luči ima životvorna svojstva, uključujući zarastanje rana i antidepresivno dejstvo. Ova otkrića su zabeležena i u dokumentarnom filmu.

Slava o mirotočivoj ikoni proširila se daleko van granica Rusije, posetivši Češku, Italiju, Nemačku, SAD, Australiju, Ukrajinu i mnoge druge zemlje. Čudotvorna ikona je pet puta posetila Atos, Svetu goru, a na Kipru je u njenu čast izgrađen hram.

Dok ikona "Umekšanje zlih srca" nastavlja da mirotoči, mnogi vernici pružaju ruke prema njoj, tražeći utehu. U njenom prisustvu, srca se otvaraju, tela isceljuju, a duše pronalaze mir, znajući da Majka Božija razume i oseća bol svakog srca okrenutog njenom sinu.