Aktuelno iz SPC 29.04.2024 | 14:41

EPISKOP JEROTEJ: Blagosloven je onaj ko dolazi u ime Gospodnje, treba se radovati vaskrsenju

Izvor: SPC
EPISKOP JEROTEJ:  Blagosloven je onaj ko dolazi u ime Gospodnje, treba se radovati vaskrsenju
Foto: SPC

Episkop šabački g. Jerotej služio je liturgiju 28. aprila 2024, na praznik Ulaska Gospodnjeg u Jerusalim - Cveti. Tom prikom je rekao da je blagosloven onaj ko ulazi u ime Gospodnje. Čitav svet je izašao pred Hrista, koji je došao da služi drugima. Kao što je Hristos vaskrsao Lazara Četvorodnevnog, vaskrsnuće i nas sve poslednejg dana.

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, Njegovo Preosveštenstvo episkop šabački g. Jerotej je služio 28. aprila 2024. godine, na praznik Ulaska Gospodnjeg u Jerusalim – Cveti, Svetu arhijerejsku liturgiju u svesrpskom sabornom i zavetnom hramu Svetog Save na Vračaru u Beogradu.

Preosvećenom Episkopu g. Jeroteju je sasluživao Preosvećeni episkop remezijanski Stefan, starešina hrama i vikar patrijarha srpskog, sa mnogobrojnim sveštenstvom iz više eparhija naše Svetosavske Crkve i Atinske Arhiepiskopije. U toku svete Evharistije u svešteni čin đakona je rukopoložen diplomirani teolog g. Vasilije Bursać, direktor Pokloničke agencije Srpske pravoslavne crkve Dobročinstvo, koja je u protekle dve godine postigla izuzetno veliki uspeh u svojoj misiji i umnogostručila kako broj pokloničkih putovanja tako i broj svetinja koje se pohode.

Foto: SPC
Veliki broj vernika u Hramu Svetog Save

Posle čitanja svetog Jevanđelja, preosvećeni episkop g. Jerotej je u arhipastirskoj i prazničnoj besedi rekao:

- Blagosloven Onaj koji dolazi u ime Gospodnje! klicali su na današnji dan Jevreji kada je Gospod ulazio u Jerusalim, oni isti Jevreji koji su hteli da ubiju Isusa. Međutim kada su čuli da je Hristos vaskrsao Lazara koji je četiri dana bio u grobu, radost je obuzela svet, jer se nikada nije čulo da neko vaskrsne nekog i to posle četiri dana. Radost je obuzela sve, kako ljude tako i decu.

On je naglasio:

- Čitav svet je izašao pred Hrista. Međutim, ova povorka nije bila obična kao kada su se vojnici vraćali iz ratova, već je ovo bila povorka na kojoj Hristos dolazi na magaretu natovaren da pokaže da je došao da služi drugima. Narod je tada mahao grančicama od palme i klicao. Zato danas treba da se radujemo, da uživamo u današnjem danu. Kao što je Hristos vaskrsao Lazara Četvorodnevnog, vaskrsnuće i nas sve u poslednji dan i svi će klicati Osana na visinama, blagosloven Onaj koji dolazi u ime Gospodnje!