Aktuelno iz SPC 14.05.2024 | 17:12

PATRIJARH PORFIRIJE: SVA VRATA SVETA SU OTVORENA ZA MENE, kao što su i naša vrata otvorena za sve

Izvor: SPC
PATRIJARH PORFIRIJE: SVA VRATA SVETA SU OTVORENA ZA MENE, kao što su i naša vrata otvorena za sve
Foto: SPC

Sabor Srpske pravoslavne crkve je trebalo da bude održan u Pećkoj patrijaršiji, ali zbog zabrane ulaska na Kosovo i Metohiju poglavaru SPC i sedmorici arhijereja održava se u Hramu Svetog Save na Vračaru. Nakon što je vraćen sa Merdara, patrijarh Porfirije je poručio da su "sva vrata ovog sveta za njega otvorena kao što su i naša otvorena za sve".

Patrijarhu srpskom Porfiriju je zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju 13,maja ove godine. Kosovske vlasti na administrativnom prelazu Merdare nisu dozvolile patrijarhu srpskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju Kosova i Metohije kako bi prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji u utorak 14.maja. Zabrana srpskom patrijarhu stigla je svega 13 minuta pre najavljene posete.

Zbog toga Sabor SPC nije, kao što je bilo planirano, počeo sa radom u Pećkoj patrijaršiji, već su se arhijereji okupiti u Beogradu, u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Foto: SPC
Liturgija u Hramu Svetog Save

Nakon što je vraćen sa Merdara, patrijarh Porfirije je poručio da su "sva vrata ovog sveta za njega otvorena kao što su i naša otvorena za sve".

- Samo su vrata moga doma, Pećke Patrijaršije, zatvorena i ne daju mi da u njega uđem. Kao patrijarh srpski, kao građanin i kao vernik, znam i poručujem da će ta vrata pre ili kasnije otvoriti sam Bog. Oni koji su zatvorili vrata doma molitve čine zlo najpre sebi, a potom i svim ljudima. Oni su zatvorili vrata za svako dobro, blagoslov i sreću - naveo je patrijarh Porfirije.

Poglavar SPC se zapitao šta li se dešava Srbima koji žive u getima, kada njemu kao Patrijarhu srpskom ovako uskraćuju kretanje.

- Ja im poručujem da izdrže, jer ko izdrži do kraja taj će se spasiti. Ako su zatvorili vrata Pećke Patrijaršije za Patrijarha srpskog, sigurno je da ne mogu zatvoriti našu ljubav i naše dobre namere. Sigurno je da je za nas, najviše na Kosovu i Metohiji, nebo otvoreno i ono će otvoriti sva vrata koje je zlo zatvorilo.