Aktuelno iz SPC 14.05.2024 | 17:30

PATRIJARH PORFIRIJE: PEĆKA PATRIJARŠIJA PRE ILI KASNIJE PO PROMISLU BOŽJEM otvoriće se za sve ljude dobre volje

Izvor: SPC
PATRIJARH PORFIRIJE: PEĆKA PATRIJARŠIJA PRE ILI KASNIJE PO PROMISLU BOŽJEM otvoriće se za sve ljude dobre volje
Foto: SPC

Sveti arhijerejski Sabor SPC počeo je u utorak 14. maja u Hramu Svetog Save na Vračaru , a liturgiju je služio patrijarh srpski g. Porfirije koji je istakao da u Hristu nema poraza i da je u njemu svaka pobeda. Aktuelne vlasti u Prištini nisu dozvolile da se ovaj važan sastanak održi u Pećkoj Patrijaršiji, ali ljubav i vera su u svakom arhijereju i svakom čoveku.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve je otpočeo 14. maja 2024. godine svetom arhijerejskom liturgijom kojom je, u Spomen hramu Svetog Save na Vračaru služio je Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije uz sasluženje otačastvenih arhijereja. 

– Braćo arhijereji, braćo i sestre, kao što smo čuli u divnoj besedi vladike Ignjatija da sve ima svoje izvorište i svoj početak i da se sve vraća svetoj Liturgiji, da je ona početak i cilj našeg života, tako i mi arhijereji sabrani sa svih strana sveta ovde, u zavetnom hramu Svetog Save, svetom Liturgijom smo započeli Sveti Arhijerejski Sabor – istakao je patrijarh Porfirije i naglasio:

– Svetu Liturgiju bi trebalo danas, kao što svi znate, da služimo u Pećkoj Patrijaršiji, ali aktuelne vlasti u Prištini nisu dozvolile da uđemo u Pećku Patrijaršiju. Zatvorili su administrativnu liniju i vrata Pećke Patrijaršije za nas. Međutim, mi znamo da kao što sve biva po promislu Božjem, po volji Božjoj, i to nije bez nekog smisla. Isto tako znamo, naročito u ove dane, da u Hristu nema poraza, da je On svojim Vaskrsenjem pokazujući ljubav prema nama ljudima, prema Crkvi svojoj, potvrdio i pokazao da je u Njemu svaka pobeda i zato smo sigurni da će se vrata Pećke Patrijaršije pre ili kasnije po promislu Božjem otvoriti ne samo za nas nego za svakog čoveka, za sve ljude dobre volje.

Foto: SPC
Patrijarh Porfirije na svetoj Liturgiji

Patrijarh Porfirije je naveo:

– Braćo i sestre, Crkva je Telo Hristovo, takođe smo to čuli u besedi vladike Ignjatija, i sve što radi jedan tiče se i drugoga. Tako i mi arhijereji smo sabrani da pre svega u ljubavi, jedinstvu i međusobnom razumevanju, blagodaću Božjom, kako i kaže molitva koju smo pročitali, činimo ono što je najbolje za spasenje naroda Božjeg. Stoga su molitve vaše ne samo dobrodošle nego i neophodne. Molimo vas da se molite da i ovaj Sabor, kao i svaki do sada, prođe u miru i ljubavi, a da posluži izgrađivanju Tela Hristovog. Hristos Vaskrse! – zaključio je patrijarh Porfirije.